Απόγευμα Τετάρτης, τέσσερα παιδιά ηλικίας 9 έως 11 χρόνων, όλα εξαδέλφια βρίσκουν τον θάνατο την ώρα που παίζουν ποδόσφαιρο σε μια παραλία της Γάζας. Κοντά στο σημείο υπάρχουν ξενοδοχεία, στα ξενοδοχεία μένουν ξένοι ανταποκριτές. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες, τραβούν φωτογραφίες και βίντεο, εκφράζουν σοκ αν και έχουν δει πολλά τα μάτια τους, καταγγέλλουν πως δεν μπορεί να μπερδέψει κανείς παιδιά ύψους 1,5 μέτρου που φορούσαν σχισμένες βερμούδες με μαχητές της Χαμάς.

Δεν ήταν άλλωστε οι πρώτοι θάνατοι παιδιών στη Γάζα από όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Παρυφή Προστασίας στις 8 Ιουλίου. Ακόμη τρία σκοτώθηκαν την Πέμπτη, ενώ τάιζαν περιστέρια στην ταράτσα του σπιτιού τους. Αλλά αυτό το συμβάν στην παραλία, με όλες τις μαρτυρίες που το συνοδεύουν, προκαλεί διεθνή κατακραυγή. Ο ισραηλινός στρατός μιλάει για τραγωδία και διατάσσει τη διεξαγωγή έρευνας. Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες απολογείται δημοσίως. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει τον βαρύ απολογισμό στη Γάζα «σπαρακτικό» και διαμηνύει στο Ισραήλ ότι «σίγουρα μπορεί να κάνει περισσότερα» για την προστασία των αμάχων. Και έπειτα, λίγες ώρες μετά τη δήλωση αυτή, αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ισραήλ αρχίζει αυτό που όλοι απεύχονταν: μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, με τεθωρακισμένα, πεζικό και πυροβολικό να ενισχύουν τους βομβαρδισμούς από αέρος και θαλάσσης.

ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, στόχος είναι να καταστραφούν οι υπόγειες σήραγγες που έχουν κατασκευάσει η Χαμάς και άλλες ομάδες ως μέσο διείσδυσης μαχητών στο Ισραήλ αλλά και ως μέσο μεταφοράς όπλων και χώρο συναρμολόγησης εκτοξευτήρων ρουκετών. Ξημερώματα Πέμπτης, το Ισραήλ είχε εξουδετερώσει μια ανάλογη απόπειρα διείσδυσης στο έδαφός του. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιούσε χθες ότι η επιχείρηση μπορεί να «διευρυνθεί σημαντικά». Οι περισσότεροι αναλυτές, εντούτοις, πιστεύουν πως σε πείσμα της ρητορικής περί καταστροφής της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς και ούτω καθεξής, ο ισραηλινός στρατός θα αποδειχθεί απρόθυμος να μπει βαθιά μέσα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο αριθμός των νεκρών αμάχων ήδη άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, τη νύχτα της Πέμπτης σκοτώθηκε επίσης ο πρώτος ισραηλινός στρατιώτης.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ. Οποια και αν αποδειχθούν τελικά το εύρος και η διάρκεια της επιχείρησης αυτής, για τους αναλυτές κάποια πράγματα είναι ήδη σαφή. Δεν θα τελειώσει με την ανατροπή του καθεστώτος της Χαμάς ή την ανακατάληψη της Γάζας. Θα τελειώσει με μια εκεχειρία υπό την αιγίδα τρίτων δυνάμεων όπως η Αίγυπτος, ανάλογη με εκείνη που αποδέχθηκε την Τρίτη το Ισραήλ αλλά απέρριψε η Χαμάς. Αυτός είναι και ο πρωταρχικός της στόχος: η «αποκατάσταση της ηρεμίας», η άσκηση πίεσης στη Χαμάς να αποδεχθεί την εκεχειρία και να σταματήσει τη βροχή ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. Κατόπιν η κατάσταση θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν. Και, απουσία κάποιας ευρύτερης ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στον ορίζοντα, θα αρχίσει ξανά η αντίστροφη μέτρηση μέχρι το επόμενο ξέσπασμα βίας.

Ο κύκλος του αίματος

Συνολικά 27 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα μωρό, δύο παιδιά και μία 70χρονη γυναίκα, σκοτώθηκαν κατά το πρώτο 24ωρο αφότου ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 260