«Το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος που προήλθε από περιοχή μέσα στην Ουκρανία η οποία ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές» δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απαιτώντας από τη Ρωσία να σταματήσει τη στήριξη των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ομπάμα σημείωσε ότι «δεν ήταν η πρώτη φορά που οι αυτονομιστές καταρρίπτουν αεροπλάνα στην περιοχή,» προσθέτοντας ότι υπάρχει «σταθερή ροή υποστήριξης από τη Ρωσία» που περιλαμβάνει βαρέα όπλα και αντιαεροπορικά.

«Οι φιλορώσοι φέρουν βαρύ οπλισμό, είναι καλά εκπαιδευμένοι και έχουν στήριξη» είπε.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση της Βρετανίας: ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας να κατέρριψαν το Boeing.

Οπως είπε, οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι αυτονομιστές κατέρριψαν το αεροπλάνο με πύραυλο εδάφους-αέρος από μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι μεταξύ των 298 νεκρών συγκαταλέγεται και ένας αμερικανός πολίτης, ο Κουίν Λούκας Σάνζμεν. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου συνοδεύουν την οικογένειά του» είπε. Ερωτηθείς εάν στο αεροσκάφος υπήρχαν και άλλοι αμερικανοί πολίτες, είπε ότι αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή ώστε να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας. Παράλληλα, ζήτησε να διεξαχθεί αξιόπιστη διεθνής έρευνα για την τραγωδία.

Ερωτηθείς ποιοι ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο Ομπάμα απάντησε ότι είναι «νωρίς να μιλήσουμε για τις προθέσεις» αυτών που εκτόξευσαν τον πύραυλο και ζήτησε να μην βιάζονται κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα.

«Πιθανότατα θα υπάρξει παραπληροφόρηση. Είναι σημαντικό να μάθει ο κόσμος τι βασίζεται σε αποδείξεις και τι αποτελεί φημολογία. Θα εξασφαλίσουμε ότι η αλήθεια θα φανερωθεί» πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο ρώσος ομόλογός του έχει τη μεγαλύτερη ισχύ για να μειώσει τη βία στην Ουκρανία και τόνισε ότι επέλεξε να μην το κάνει.

Επίσης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι «έχει έρθει η ώρα να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ουκρανία».

«Ξανά και ξανά, η Ρωσία έχει αρνηθεί να κάνει συγκεκριμένα βήματα για αποκλιμάκωση της κρίσης. Θέλουμε να ακολουθήσει ένα δρόμο η Ρωσία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής η Ρωσία αρνείται να το ακολουθήσει», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η τραγωδία και η κρίση «φανερώνει ότι το διακύβευμα είναι υψηλό στην Ευρώπη και όχι μόνο στον ουκρανικό λαό».

«Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την Ουκρανία και να επιτύχουμε κατάπαυση πυρός που θα διαρκέσει στην πορεία για πολιτική λύση» είπε.

«Χάθηκαν αθώες ζωές» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Ανδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη που δεν σχετίζονταν με την κρίση στην Ουκρανία. Ο θάνατός τους προκαλεί αποτροπιασμό που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια».

Ο ΟΗΕ

Λίγο νωρίτερα, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρασχέθηκε ρωσική βοήθεια σε τεχνικό επίπεδο στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας για την εκτόξευση του πυραύλου εδάφους-αέρος SA-11 που πιθανώς κατέρριψε την πτήση MH17.

Είχε προηγηθεί η υιοθέτηση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητά τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας.

«Εξαιτίας της τεχνικής πολυπλοκότητας του SA-11 είναι απίθανο οι αυτονομιστές να μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά το σύστημα χωρίς βοήθεια από έμπειρο προσωπικό, συνεπώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τεχνική συνδρομή από ρωσικό προσωπικό στο χειρισμό του συστήματος» ανέφερε η Σαμάνθα Πάουερ.

Ο Λευκός Οίκος είχε σταματήσει νωρίτερα πριν κατηγορήσει ευθέως τη Ρωσία για την τραγωδία που εκτυλίχθηκε εν μέσω της ουκρανικής σύγκρουσης, κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν είναι θορυβημένος από «πλήθος αξιόπιστων πληροφοριών» που υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε εξελιγμένος πύραυλος εδάφους-αέρος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Στη Μόσχα και το Κίεβο θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή πως ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO) έχει προτείνει στο Κίεβο να συστήσουν από κοινο διεθνή επιτροπή έρευνας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα που κατατέθηκε από τη Βρετανία, το οποίο καλεί στη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και την απόδοση της «ανάλογης ευθύνης» για την κατάρριψη. Η Ρωσία καθυστέρησε για αρκετές ώρες την υιοθέτηση προκειμένου να εξετάσει περαιτέρω το κείμενο.

Η Ουκρανία έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη διερεύνηση των γεγονότων, ωστόσο υπάρχει προηγούμενο ευρύτερης διεθνούς έρευνας η οποία αυτή τη στιγμή κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας των φόβων φαλκίδευσης στοιχείων εν μέσω του εμφυλίου στο ουκρανικό έδαφος.

Από την πλευρά του, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ προειδοποίησε να μην υπάρξουν πιέσεις στη διάρκεια της έρευνας. «Υπάρχει η ανάγκη για μία αμερόληπτη, ανοιχτή έρευνα για το τι συνέβη. Δεν πρέπει να υπάρξουν πιέσεις στην έρευνα, προσπάθειες που θα προδικάζουν το αποτέλεσμα με γενικές δηλώσεις και υπαινιγμούς που είναι άδικοι σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση» είπε ο πρέσβης Βιτάλι Τσέρκιν.

«Θέτουμε όλη την ευθύνη στις δυνάμεις στο Κίεβο» είπε.

Εμπειρογνώμονες από τον ΟΑΣΕ και το Κίεβο αναμενόταν να φτάσουν στη ζώνη της συντριβής εν μέσω αλληλοκατηγοριών φιλορώσων-ουκρανικής κυβέρνησης για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους που κόστισε 298 ζωές οδηγώντας σε σημείο καμπής την ουκρανική κρίση.

Περίπου 20 εμπειρογνώμονες προσπάθησαν να φτάσουν στη ζώνη όπου συνετρίβη το απόγευμα της Πέμπτης το Boeing 777-200ΕR, το οποίο εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές έχουν ταυτοποιήσει την εθνικότητα όλων των θυμάτων πλην τεσσάρων. Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Ολλανδοί (189), 44 Μαλαισιανοί, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί (σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις), 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός. Η εθνικότητα των υπόλοιπων δεν είναι ακόμη γνωστή, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας Αμερικανός.

Έχουν ανασυρθεί δεκάδες σοροί από το σημείο της συντριβής και πιθανότατα θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση.

Στο διπλωματικό πεδίο, εξηγήσεις από τη Ρωσία ζητά η Δύση μετά την κατάρριψη-σοκ της πτήσης ΜΗ17 κατηγορώντας ανοιχτά το Κρεμλίνο για την προμήθεια όπλων στους αυτονομιστές στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.

Να βοηθήσει ζήτησε η Ιντερπόλ

Να βοηθήσει στην έρευνα για την αναγνώριση και των επαναπατρισμό των σορών του μοιραίου Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών προσεφέρθη την Παρασκευή η Ιντερπόλ.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ η οποία εδρεύει στην Λιόν, στην ανατολική Γαλλία, Ρόναλντ Νομπλ, σημειώνει ότι η υπηρεσία του «προσφέρει την πλήρη» βοήθειά της σε όλα τα κράτη μέλη της «για να βοηθήσει στην αναγνώριση και στον επαναπατρισμό των σορών» των επιβαινόντων στην μοιραία πτήση MH17.

«Θα βοηθήσουμε επίσης στο να διευκρινιστεί αν ένας από τους επιβάτες της πτήσης MH17 επιβιβάστηκε με ένα διαβατήριο που επισημάνθηκε στην Ιντερπόλ ότι είχε χαθεί ή κλαπεί ή αν ένας από αυτούς συνδέθηκε με μια σοβαρά εγκληματική συμπεριφορά», πρόσθεσε ο Νομπλ.

Αν της ζητηθεί βοήθεια, η Ιντερπόλ μπορεί να αποστείλει στην περιοχή την ομάδα επέμβασής της, σημείωσε ο γενικός γραμματέας.

Αυτή περιλαμβάνει ειδικούς στην αναγνώριση θυμάτων καταστροφών.