Νεκροί είναι οι 295 επιβαίνοντες του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο κατερρίφθη ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων.

Ενας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Boeing 777 της Malaysia Airlines χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος του αντιαεροπορικού συστήματος Buk, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε «τρομοκρατική ενέργεια». Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για την κατάρριψη του αεροσκάφους, κάτι που εκείνοι διαψεύδουν, κατηγορώντας με τη σειρά τους τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, το ίδιο και η Ρωσία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν το μαύρο κουτί του αεροσκάφους. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε δήλωσή του ανέφερε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με την Ουκρανία και θα της παράσχει κάθε βοήθεια προκειμένου να εξιχνιασθούν τα αίτια του δυστηχήματος.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν δεκάδες αμερικανοί πολίτες. «Πρέπει να διαπιστώσουμε τι συνέβη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε τα συλληπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Boeing επέβαιναν πολλοί Ολλανδοί. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον τέσσερις γάλλοι πολίτες επέβαιναν στο αεροσκάφος. Εκτιμάται ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν και Βρετανοί.

H κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε «να γίνουν τα πάντα προκειμένου να πέσει φως στις συνθήκες» πίσω από τη συντριβή του αεροσκάφους, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος και λυπημένος» από τη συντριβή του αεροσκάφους.

Το δυστύχημα

Το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα. Είχε αναχωρήσει από το Αμστερνταμ στις 12:15 της Πέμπτης (τοπική ώρα) και αναμενόταν να φτάσει στην Κουάλα Λουμπούρ στις 06:10 το πρωί της Παρασκευής (01:00 ώρα Ελλάδας).

Ο Αντον Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax-Ukraine ότι νεκροί είναι και οι 280 επιβάτες, όπως και το 15μελές πλήρωμα. Αλλη πηγή του υπουργείου δήλωσε ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι από 300 και τόνισε ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και 23 Αμερικανοί.

Δεκάδες πτώματα, διασκορπισμένα ανάμεσα στα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροπλάνου, ανέφερε ότι αντίκρισε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ο οποίος έφτασε στο σημείο του δυστυχήματος.

Ενας διασώστης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, κοντά στο χωριό Γκράμποβο, τουλάχιστον 100 πτώματα. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν διασκορπιστεί σε ακτίνα περίπου 15 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Boeing ενδεχομένως διαλύθηκε στον αέρα.

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο όταν ήταν αναμενόμενο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η περιοχή αυτή της περιφέρειας του Ντονέτσκ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα και ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη ενώ βρισκόταν σε ύψος 10 χιλιομέτρων πάνω από την περιοχή Σνίτσνε του Ντονέτσκ, περίπου πέντε λεπτά προτού εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές το αεροσκάφος Boeing 777 με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη στην Ουκρανία κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος φαινόταν να πετάει σε ανοιχτό εναέριο χώρο που υπόκειτο σε περιορισμούς.

«Εργαζόμουν στο χωράφι μου και ήμουν πάνω στο τρακτέρ μου όταν άκουσα τον ήχο αεροπλάνου και στη συνέχεια μια έκρηξη και πυροβολισμούς. Στη συνέχεια, είδα το αεροπλάνο να πέφτει στο έδαφος και να κόβεται στα δύο. Υψώθηκε πυκνός μαύρος καπνός» είπε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας έχουν μεταβεί στην περιοχή.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ζήτησε άδεια από το Κίεβο να στείλει σωστικά συνεργεία στην περιοχή του δυστυχήματος. Τα συντρίμμια έχουν εκτοξευθεί ακόμα και 15 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της συντριβής.

Η εταιρεία Malaysia Airlines επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής της στο Twitter ότι «έχασε κάθε επαφή» με το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH 17 από το Αμστερνταμ με προορισμό την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η τελευταία επαφή που είχε με το αεροσκάφος της ήταν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Το πλήρωμα του Boeing 777 δεν είχε αναφέρει ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, πριν από τη συντριβή του στην περιοχή του Ντονέτσκ, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Ντμίτρο Μπαμπεϊτσούκ.

«Η πτήση πάνω από το ουκρανικό έδαφος έγινε χωρίς κανένα πρόβλημα. Το πλήρωμα δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα μέχρι τη στιγμή που το αεροπλάνο χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ», είπε ο Μπαμπεϊτσούκ σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.

Αλληλοκατηγορίες για την κατάρριψη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται σε «τρομοκρατική ενέργεια», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας.

«Ο πρόεδρος πιστεύει το εξής για το αεροπλάνο που κατερρίφθη: δεν ήταν ατύχημα, ούτε καταστροφή, αλλά τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο Σβιάτοσλαβ Τσεγκόλκο.

Νωρίτερα, ο Ποροσένκο δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάρριψης του αεροσκάφους, υπενθυμίζοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος, προτού εκφράσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ενας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Boeing χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

Στον αντίποδα, οι αυτονομιστές αντάρτες υποστήριξαν ότι το Boeing καταρρίφθηκε από ένα ουκρανικό πολεμικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια κατέρριψαν οι ίδιοι.

«Μάρτυρες είδαν το Boeing 777 να δέχεται επίθεση από ένα ουκρανικό καταδιωκτικό αεροσκάφος. Λίγο αργότερα το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και έπεσε στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Μετά την επίθεση το ουκρανικό αεροσκάφος κατερρίφθη και έπεσε και αυτό στο έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ», αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της αυτοανακηρυχθείσας αυτής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία Αλεξάντερ Μποροντάι κατηγόρησε τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος.

«Προφανώς πρόκειται για ένα επιβατικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας» είπε ο Μποροντάι στο ρωσικό κρατικό δίκτυο Rossiya 24.

Από την πλευρά του, ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαψεύδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την συντριβή του Boeing, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για μια τέτοια επίθεση.

Ερευνα για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε, διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ. Ερευνα διέταξε και η Μαλαισία.

Επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ενήμερος για τη συντριβή του αεροσκάφους, αλλά ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας για τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες ήταν προγραμματισμένο να έχουν συνομιλία για την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε γνωστή η είδηση της συντριβής του Boeing 777.

«Ο ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για μια πληροφορία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που έφτασε λίγο πριν την τηλεφωνική τους συνομιλία και η οποία ανέφερε ότι ένα μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην Ουκρανία», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εξάλλου ο Ομπάμα ζήτησε από ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους να παραμείνουν σε στενή επαφή με ουκρανούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία. Δεν είναι γνωστό εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

«Σοκαρισμένος» ο ολλανδός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επέστρεψε στη χώρα του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τις δραματικές πληροφορίες σχετικά με τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρούτε, επισημαίνοντας ότι είναι σε επαφή με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ταξιδιωτικά γραφεία έχουν δηλώσει στον ολλανδικό Τύπο ότι στην πτήση αυτή βρίσκονταν δεκάδες ολλανδοί πολίτες.

«Πολλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα για τα γεγονότα, τις συνθήκες και τους επιβάτες», υπογράμμισε ο ολλανδός πρωθυπουργός σχετικά με την πτήση των Malaysia Airlines η οποία σύμφωνα με τους ιστότοπους εντοπισμού πτήσεων σε κάποια δρομολόγια μοιράζεται αεροσκάφη με τον ολλανδικό εθνικό αερομεταφορέα KLM.