Δύο γερμανοί φοιτητές κάνουν διακοπές στη Βαρκελώνη. Με τα σακίδια στην πλάτη, «φορτωμένα» με διευθύνσεις που βρήκαν στο Ιντερνετ, ξεκινούν ένα απόγευμα να αναζητήσουν τα νέα κλαμπ μαριχουάνας που έχουν πλημμυρίσει την πόλη. Δεν είναι μέλη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

Πολύ γρήγορα εντοπίζουν ένα, κοντά στην πολύβουη Λα Ράμπλας, το οποίο ήταν πρόθυμο να αγνοήσει τους νόμους. Οι υπάλληλοι τους εξυπηρετούν αμέσως, τους βοηθούν να διαλέξουν από καμιά δεκαριά ποικιλίες μαριχουάνας, όλες τοποθετημένες σε πλαστικά κουτιά, και έπειτα τους αφήνουν να τακτοποιηθούν μόνοι τους στο σαλόνι για να την απολαύσουν.

Περίπου 46 λεπτά αργότερα, οι δύο γερμανοί φοιτητές βρίσκονται ξανά στον δρόμο πανευτυχείς. «Ηταν πολύ ωραία. Θα πάμε και αύριο» λέει χαμογελώντας ο ένας, ο οποίος είχε κάνει την έρευνά του στα κλαμπ κάνναβης προτού επιλέξει τη Βαρκελώνη για τις διακοπές του.

ΝΕΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. Η αλήθεια είναι ότι τα κλαμπ κάνναβης που έχουν ανοίξει τον τελευταίο καιρό στη Βαρκελώνη είναι πολλά. Τόσο πολλά ώστε αρκετοί, ειδικοί του είδους, να πιστεύουν ότι σύντομα η πόλη θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί το Αμστερνταμ ως ταξιδιωτικό προορισμό για εκείνους που θέλουν να… φτιαχτούν με την ησυχία τους. Ενόσω το Αμστερνταμ πάλευε τα τελευταία χρόνια με τον τουρισμό των ναρκωτικών, μειώνοντας τον αριθμό των coffee shops, όπου οι πελάτες μπορούν νόμιμα να αγοράσουν και να καπνίσουν μαριχουάνα και χασίς, περίπου 300 νέα κλαμπ κάνναβης ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια στη Βαρκελώνη και στην ευρύτερη περιοχή της Καταλωνίας. Είναι ένα γεγονός, επισημαίνουν οι ειδικοί, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της αναζήτησης των Ισπανών για νέες επικερδείς επιχειρήσεις.

Μη φανταστεί κανείς ότι οι αξιωματούχοι της Βαρκελώνης έχουν δώσει τις ευλογίες τους σε αυτό το νέο φαινόμενο. Τα κλαμπ νέου τύπου λειτουργούν βάσει μιας ισπανικής νομοθεσίας δεκαετιών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να καλλιεργεί και να καπνίζει μαριχουάνα ιδιωτικά ή ομαδικά. Στη δεύτερη περίπτωση, ο νόμος ορίζει τη δημιουργία ενός κλαμπ, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία λειτουργεί αυστηρά με μέλη –κάτι σαν κλαμπ σκακιού ή μαγειρικής.

Τα τρία τελευταία χρόνια όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Τα κλαμπ κάνναβης αυξάνονται και πληθύνονται κυρίως σε τουριστικές περιοχές, παρακάμπτοντας τις περισσότερες φορές το πνεύμα –αν όχι το γράμμα –του νόμου. Αρκετά από αυτά αρνούνται την είσοδο σε πελάτες όπως οι γερμανοί φοιτητές. Πολλά όμως τους δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη (έναντι περίπου 20 ευρώ) μέσω Ιντερνετ ή μέσω τηλεφώνου. Αλλωστε, υπάρχουν και οι περιπτώσεις στις οποίες η μαριχουάνα πωλείται για ιατρικούς σκοπούς. Και δεν είναι λίγες.

«Μη κερδοσκοπικές» επιχειρήσεις

Θεωρητικά, τα νέα κλαμπ της Βαρκελώνης λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικές οντότητες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κανονικές επιχειρήσεις. Πολλοί ιδιοκτήτες ελπίζουν ότι η Ισπανία θα προχωρήσει σύντομα στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας