Σκληραίνει η κόντρα του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον για τις υποθέσεις κατασκοπείας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση αξιωματούχου της CIA, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως σύνδεσμος της Υπηρεσίας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο.

Σε μια εξαιρετικά λιτή ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε: «Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πρεσβεία των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την Γερμανία».

Αίσθηση είχαν προκαλέσει νωρίτερα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις υποθέσεις κατασκοπείας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σχολιάζοντας τα γεγονότα κατά τη διάρκεια εκπομπής στο κανάλι Phoenix, ο Σόιμπλε δεν έκρυψε τη δυσφορία του.

Αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία έχει βοηθηθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες, σημείωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να μας παρακολουθούν με τριτοκλασάτα πρόσωπα».

«Αυτό είναι ηλίθιο, και τόση ηλιθιότητα είναι για να κλαις» είπε χαρακτηριστικά. «Για αυτό και η καγκελάριος είναι ‘not amused’» συνέχισε.

Ο υπουργός τάχθηκε ωστόσο εναντίον «υπερβολικών αντιδράσεων» όπως είπε. «Αισθάνομαι να απειλούμαι πολύ λιγότερο από τους Αμερικανούς από ό,τι αρκετούς άλλους» σημείωσε.

Ένα 24ωρο νωρίτερα είχε αποκαλυφθεί δεύτερη υπόθεση κατασκοπείας, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται και πάλι οι ΗΠΑ. Και αυτό μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη Γερμανού με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.