Αντιμέτωπος με τα χλευαστικά σχόλια του ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ ήρθε τη Δευτέρα στο Κοινοβούλιο ο βρετανός πρωθυπουργός, σχετικά με τα όσα έγιναν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και την ήττα που υπέστη για το θέμα της προεδρίας της Κομισιόν.

Ο Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι τα σχέδια του Ντέιβιντ Κάμερον να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται υπό κατάρρευση μετά την αποτυχία του να εμποδίσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μίλιμπαντ είπε ότι η ψηφοφορία ήταν μία «πλήρης ταπείνωση» για τον ηγέτη των Συντηρητικών. «Δεν κατάφερε να βρει ούτε τέσσερις χώρες να τον υποστηρίξουν για το θέμα του κ. Γιούνκερ» είπε ο ηγέτης των Εργατικών.

Η υποψηφιότητα του Γιούνκερ ψηφίστηκε με 26 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά (εκτός από τη Βρετανία, κατά ψήφισε και η Ουγγαρία).

«Και εάν δεν μπορεί να βρει τέσσερις χώρες να μπλοκάρουν τον διορισμό ενός προέδρου, πώς στο καλό θα καταφέρει να πείσει 27 χώρες-μέλη να στηρίξουν μία νέα ευρωπαϊκή Συνθήκη;» αναρωτήθηκε ο Μίλιμπαντ.

«Σας ξεγέλασαν, σας την έφεραν και ψήφισαν εναντίον σας» είπε ο ηγέτης των Εργατικών. «Αντί να χτίσετε συμμαχίες στην Ευρώπη, τις κάψατε. Είστε ένας ηττημένος πρωθυπουργός που δεν μπορείτε να προσφέρετε στη Μεγάλη Βρετανία» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο Κάμερον προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Γιούνκερ και ότι δεν προσωποποιεί τον διορισμό του προέδρου της Κομισιόν.

«Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε με τρόπο ανοιχτό και ειλικρινή με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν» είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι ο Γιούνκερ υποσχέθηκε να εξετάσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Βρετανία. «Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα το τηρήσει» είπε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα θέσει ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της Βρετανίας για την επαναδιαπραγμάτευση στην ΕΕ.

«Έχω πει ότι πρέπει να απομακρύνουμε τη Βρετανία από μία ένωση με στενότερες σχέσεις, πρέπει να βάλουμε τέλος στην κατάχρηση της ελεύθερης μετακίνησης και της πρόσβασης στα επιδόματα, πρέπει να έχουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μπορεί κανείς να παραμείνει στην ελεύθερη αγορά αλλά να μη χρειάζεται να ενταχθείς στο κοινό νόμισμα, σωστές δικλείδες ασφαλείας ότι εάν δεν θέλεις να συμμετάσχεις σε θέματα δικαιοσύνης ή εσωτερικά θέματα, τότε να μη χρειάζεται να συνδράμεις σε θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικά θέματα» είπε ο Κάμερον.

Σε άρθρο του στη Daily Telegraph, ο βρετανός πρωθυπουργός έγραψε: «Εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν οδεύουμε με διαφορετικές ταχύτητες στο ίδιο μέρος -όπως κάποιοι θεωρούν ότι συμβαίνει- τότε μπορούμε να συνεργαστούμε».

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλει να φύγει από την ΕΕ, ενώ το 39% των ερωτηθέντων επιθυμεί παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.