Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνδρες επιστρατεύθηκαν για να πάρουν μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ των οποίων οι παππούδες και οι συγγενείς πολλών από τους σημερινούς ηγέτες των τότε εμπόλεμων ευρωπαϊκών κρατών. Και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να σκεφθεί κανείς ότι οι πρόγονοι των πολιτικών που στάθηκαν την Πέμπτη προσοχή στην Ιπρ του Βελγίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς του πολέμου, υπό τους ήχους του «Τελευταίου σαλπίσματος», μπορεί να βρέθηκαν εκατό χρόνια πριν αντιμέτωποι στα χαρακώματα των αιματηρών μαχών ή να στάθηκαν δίπλα δίπλα με το τουφέκι στο χέρι.
Τρία μέλη από την οικογένεια του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σκοτώθηκαν εν ώρα μάχης, ένας μάλιστα κοντά στο σημείο των τελετών που έγιναν την Πέμπτη για τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη του πολέμου. Τον περασμένο Μάρτιο ο Κάμερον μίλησε με περηφάνια για τον πρόγονό του, λοχαγό Τζον Γκίντες, που υπηρέτησε στον καναδικό στρατό και σκοτώθηκε στη δεύτερη μάχη της Ιπρ, η οποία σήμανε και την πρώτη φορά στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν δηλητηριώδη αέρια.

«Στις 22 Απριλίου 1915, οι Γερμανοί εξαπέλυσαν την πρώτη τους επίθεση με δηλητηριώδη αέρια στο Δυτικό Μέτωπο, αφήνοντας ένα κενό στο μέτωπο πλάτους περίπου 4 μιλίων» είπε ο Κάμερον. Δύο καναδικά τάγματα εκλήθησαν να καλύψουν το κενό, «κάτι που έκαναν χωρίς προηγουμένως να κάνουν αναγνώριση της περιοχής, χτυπώντας τα εμπόδια με τους υποκόπανους των τουφεκιών τους και πέφτοντας πάνω στα γερμανικά πολυβόλα. Ο συγγενής μου ήταν από τους πρώτους. Είμαι περήφανος που, έστω και από μακριά, συνδέομαι με αυτόν τον εξαιρετικό ηρωισμό». Το 80% των καναδών στρατιωτών που είχαν πάρει μέρος σε εκείνη τη μάχη σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε. Ο Γκίντες είχε γεννηθεί στο Σικάγο –γιος ενός σκωτσέζου εμπόρου –και ζούσε στη Μανιτόμπα του Καναδά όταν επιστρατεύθηκε. Πέθανε σε ηλικία 37 ετών.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΖΝΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ. Στο μέτωπο βρέθηκε ο παππούς της Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος γεννήθηκε Ανγκελα Κάζνερ, το όνομα που ο πατέρας του πατέρα της Λούντβιχ Κάζμιρτσακ θεωρείται ότι υιοθέτησε το 1930 προκειμένου να μοιάζει με τα γερμανικά. Γερμανικό κανάλι έψαξε και βρήκε ντοκουμέντα στο Πόζναν της Δυτικής Πολωνίας, που αναφέρουν ότι ο Κάζμιρτσακ στρατολογήθηκε το 1915 σε ηλικία 19 ετών στον πρωσικό στρατό. Τότε το Πόζναν ανήκε στην Πρωσία.

Μια φωτογραφία που ήρθε στη δημοσιότητα και είχε ληφθεί μετά τον πόλεμο, γύρω στο 1920, δείχνει τον παππού της Μέρκελ με στολή του λεγόμενου στρατού Χάλερ, μιας πολωνικής δύναμης που χρησιμοποίησε ο γαλλικός στρατός εναντίον της Γερμανίας. Η φωτογραφία οδήγησε σε εικασίες του πολωνικού στρατού ότι ο Κάζμιρτσακ είχε καταλήξει στα χέρια Γάλλων ως φυλακισμένος ή αφότου εγκατέλειψε τον πρωσικό στρατό, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Σε θέση στα μετόπισθεν των συγκρούσεων βρέθηκε και ο παππούς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Σπυρίδων. Οταν ξέσπασε ο πόλεμος εργαζόταν ήδη ως μάγειρος και στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι εκλήθη στο μέτωπο, αν και δεν είναι ξεκάθαρο με ποια ιδιότητα. Πάντως ήταν πιο πιθανό να εργάστηκε ως μάγειρος, παρά ως φαντάρος στον τσαρικό στρατό.

Και οι δύο παππούδες του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ επιστρατεύθηκαν. Από τη μεριά του πατέρα του ο Γκουστάβ Ολάντ έγινε αξιωματικός ενώ ο πατέρας της μητέρας του Ρομπέρ Τριμπέρ, ράφτης στο επάγγελμα, έγινε δεκανέας. «Πρακτικά, όλοι οι πολιτικοί μας έχουν προγόνους που πολέμησαν επειδή τα 3/4 των Γάλλων εκείνης της γενιάς πήραν μέρος» λέει ο Ζαν Λουί Μποκαρνό, συγγραφέας του βιβλίου «Οι οικογένειές μας στον Μεγάλο Πόλεμο». Μάλιστα διευκρίνισε ότι σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο γάλλους στρατιώτες, και οι δύο παππούδες του Ολάντ επέζησαν χωρίς να τραυματιστούν.

ΤΥΦΕΚΙΟΦΟΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν εξελίχθηκε μόνο στα χαρακώματα της Γαλλίας και του Βελγίου. Μάχες έγιναν επίσης στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο Χουσεΐν Ονιάνγκο Ομπάμα, παππούς του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του πατέρα του, που ζούσε στην Κένυα, εντάχθηκε στο Σώμα Αφρικανών Τυφεκιοφόρων που πολέμησαν εναντίον των Γερμανών στην Ανατολική Αφρική. Από τα 165.000 μέλη του Σώματος αυτού, περισσότερα από 50.000 σκοτώθηκαν.

9 εκατ. νεκροί

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια στρατιώτες και αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν μια από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ανθρώπινη ιστορία και οδήγησε σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές και επαναστάσεις σε πολλά από τα κράτη που ενεπλάκησαν