Τα «ΝΕΑ» και το Wikileaks αποκαλύπτουν: Οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2014 17:00 |
Τα «ΝΕΑ» και το Wikileaks αποκαλύπτουν: Οι μυστικές διαπραγματεύσεις των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη

«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks αποκαλύπτουν τις μυστικές διαπραγματεύσεις των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στα πλαίσια μίας νέας συμφωνίας για την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η οποία μπορεί να έχει σημαντικές «τοξικές» παρενέργειες και να οδηγήσει σε νέες οικονομικές κρίσεις χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΑΥΡΙΑΝΟ ΦΥΛΛΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ!

  • Πλήρης ανάλυση των σημαντικότερων σημείων του απόρρητου εγγράφου
  • Πώς οι μυστικές διαπραγματεύσεις για την TISA οδηγούν στην συντήρηση και εξάπλωση του «τοξικού» μηχανισμού που παρήγαγε την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κρίση της Ελλάδας
  • Η απελευθέρωση των «επικίνδυνων» προϊόντων τύπου CDS, η διάδοση των offshore υπηρεσιών και τα ευαίσθητα δεδομένα

Από τις 5.00 μ.μ., το απόρρητο έγγραφο που περιγράφει τις θέσεις των ΗΠΑ, ολόκληρης της ΕΕ, του Καναδά και άλλων 20 χωρών διατίθεται μέσω των «ΝΕΩΝ» στην Ελλάδα, ενώ στις αποκαλύψεις συμμετέχουν οι εφημερίδες «Suddeutsche Zeitung» από την Γερμανία, «The Age» από την Αυστραλία, «La Jornada» από το Μεξικό, το ιταλικό περιοδικό L’Espresso, το γερμανικό κανάλι NDR και άλλα μέσα ενημέρωσης από την Νορβηγία, την Ισλανδία και την Τουρκία.

Οι μυστικές διαπραγματεύσεις γίνονται στα πλαίσια της νέας Συμφωνίας για το Εμπόριο των Υπηρεσιών (TISA). Οι χώρες που συμμετέχουν αντιπροσωπεύουν την μεγαλύτερη αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον πλανήτη με 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, έχουν συνολικό ΑΕΠ περισσότερο από 32,7 τρισεκατομμύρια ευρώ – δηλαδή μεγαλύτερο από τα 2/3 της παγκόσμιας οικονομίας – και εξάγουν υπηρεσίες αξίας περίπου 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η ΕΕ διαπραγματεύεται κεντρικά για τις 28 χώρες μέλη, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχουν κράτη που έχουν χαρακτηριστεί φορολογικοί παράδεισοι, όπως ο Παναμάς, καθώς και «οχυρά» τραπεζικής μυστικότητας όπως το Λίχτενσταϊν και το Χονγκ Κονγκ.

Σημεία του απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις που θα υπογράψουν την TISA αναμένεται:

-να επεκτείνουν την απελευθέρωση του χρηματοοικονομικού τομέα 

-να χάσουν το δικαίωμα να διατηρούν ευαίσθητα δεδομένα χρηματοοικονομικού περιεχομένου μόνο εντός των συνόρων τους και να επιτρέπεται η μετάδοσή τους με ηλεκτρονικά μέσα, γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα επισφαλές έπειτα από τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για τις μαζικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών, βρετανικών αλλά και γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

-να αντιμετωπίσουν πιέσεις ώστε να εγκρίνουν εν δυνάμει «τοξικά» ασφαλιστικά προϊόντα

-να έχουν πρόβλημα αν λάβουν προληπτικά μέτρα αντίθετα σε όσα έχουν υπογράψει ώστε να αποτρέψουν μία ενδεχόμενη κρίση

Το έγγραφο που αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks έχει χαρακτηριστεί ως «εμπιστευτικό» από τις ΗΠΑ για χρονικό διάστημα πέντε ετών από την στιγμή που τεθεί η νέα συμφωνία σε ισχύ ή παύσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να αποθηκευθεί σε κλειδωμένο ή ασφαλές κτίριο, δωμάτιο ή συρτάρι», αναφέρεται στην πρώτη σελίδα του κειμένου.

Κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι γύροι συναντήσεων. Οι συζητήσεις για την TISA πραγματοποιούνται εκτός του πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, υπό συνθήκες μυστικότητας παρά τις κινήσεις που γίνονται εντός του οργανισμού για περισσότερη διαφάνεια, χωρίς την παρουσία κοινωνικών εταίρων και άνευ δημοσιοποίησης πληροφοριών. Το απόρρητο έγγραφο περιγράφει τις θέσεις των χωρών που συμμετέχουν στην διαδικασία για την νέα συμφωνία όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί έως τις 14 Απριλίου 2014, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του έκτου γύρου. Ο έβδομος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Ιουνίου και να διαρκέσει πέντε ημέρες.


7
eleusinioti euridice
20/06/2014 03:08
entaxei grafoyme eos 23 kai prepei na maΣ afησετε.ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕς.αλλα εδω η κατασταση ειναι extreme... τι να κανουμε δωστε τα εισητηρια να παμε hong kong na doyme Ειναι τοσο χαΛΙΑ..ΚΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝΤΕΛΩς...Στειλτε εισητηρια...και φυγαμε να δουμε αν ειναι ετσι..οχι πως θα το δουμε δηλαδη...bon noui.
Σ Α Ν
20/06/2014 00:39
ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΙΜΕΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ, ''ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΛΠ''ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ -ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ-ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ .
Ρομπέν των αγορών
20/06/2014 10:33
ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ, ΟΠΩΣ Ο BILL GATES, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ -ΟΠΩΣ Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΡΩΙΝΗΣ, Ή ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΘΕΜΙΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΚΡΑΤΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΝΩΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ...
Σ Α Ν
20/06/2014 15:08
Δεν σας κατονομασα κ. Ρομπεν ...ουτε απαντησα στο αρχικο σχολιο σας, το οποιο παντως ,αν το ξαναδιαβασετε περιειχε την ιδεοληψια, με λιγο απαξιωτικο λαικισμο''.Ευτυχως σε ολα τα επαγγελματα-καταστασεις-ιδιοτητες υπαρχουν και οι καλοι και οι κακοι.Τους πλουσιους τους ξεχωρισε και ο Χριστος, που τους εδωσε ενα δυο παραδειγματα φιλανθρωπιας και φιλαλληλιας, αρκετοι απο τους οποιους πλουσιους τις τηρουν για τους εαυτους ομως , γιατι , οπως πολυ καλα θυμαστε, στην ελληνικη κοινωνια , κυριως ματα το 1981 μεχρι το 1998, που εγινε η κλοπη του Χρηματισατηριου, με την κυβερνητικη βοηθεια του εκσυγχρονιστικου Πασοκ , ο πλουτος-οι πλουσιοι ηταν εκτος του κοινωνικου πλαισιου-τοξου, κατι σαν εκτος του συνταγματικου τοξου, γεγονος, που μαλλον συνετελεσε στην οικονομικη κριση, αφου τον οποιο πλουτο ''μας'' τον διαχεριζοταν ΜΟΝΟΝ το κρατος, με το καθιερωθεν για 30 χρονια συστημα του, που παρ οτι περασαν 5 χρονια δεν λεει να διαλυθει.Εν τελει, για ολους τους πολιτες, πλουσιους, φτωχους κλπ. το Κρατος-οσο μπορει- πρεπει να παρεμβαινει αφ' ενος να προλαμβανει τις παρανομιες και αφ' ετερου να τις τιμωρει.Ολοι ''δικαιουνται '' να παρανομησουν -αμαρτησουν, αλλα δεν δικαιουνται να μεινουν α τ ι μ ω ρ η τ ο ι, ειτε απο τους Νομους του Κρατους, ειτε απο τους Πολιτες -τους ενημερωμενους-σκεπτομενους φυσικα στις εκλογες .Να μη αναπολησουμε ολοι , πως σαυτην την 30ετια πανω απο το 40% των συνελληνων εψηφισαν 11 φορες Πασοκ , με το συνθημα ''Και τωρα παλι Πασοκ για καλυτερες μερες , με Αννουλες κλπ.''Ευχομαι να επιβιωνουμε ελληνοπρεπως και με τα ευρωπαικα κεκτημενα- ωρα του καλη του Καραμανλη που μας εβαλε στην ΕΟΚ-, χωρις το αγχος του πλουτου, που τις περισσοτερες φορες αντικαθιστα και τον ΘΕΟ.
omilorakosmos
19/06/2014 18:51
i katasrofi mas
Ρομπέν των αγορών
19/06/2014 18:15
Συγχαρητήρια για την αποκάλυψη. Να ξέρουμε τι σχεδιάζουν. Κάποιοι πλούσιοι δε θέλουν να χάσουν ούτε μέρος των κερδών τους για να αντιμετωπιστεί μια κρίση. Δηλαδή να πεινάει ο κόσμος, για να έχουν αυτοί να αγοράζουν κοκαΐνη.
kostas
20/06/2014 17:29
poli apoluto afto pou les file...den simfwnw