Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος από 1η Ιουνίου σε μπαρ και εστιατόρια στη Ρωσία, με αυστηρές ποινές κατά των παραβατών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η Ρωσία είναι μια από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ρωσική κυβέρνηση ευελπιστεί πως με αυτό τον τρόπο το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών θα μειωθεί από το 39% στο 25% μέχρι το 2020.

«Χάρη σε αυτόν το νόμο, οι άνθρωποι θα καταλάβουν ότι το κάπνισμα είναι κακό για την υγεία και ότι το κάπνισμα κοντά σε άλλους ανθρώπους αποτελεί έγκλημα» δήλωσε ο Σεργκέι Καλάσνικοφ, επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Υγείας της Δούμα (Κάτω Βουλή της Ρωσίας). «Το θέμα είναι επιτακτικό και θα τιμωρηθούν όσοι αγνοήσουν το νόμο» δήλωσε ο Καλάσνικοφ.

Η Ρωσία ξεκίνησε να εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα σχετικά με το κάπνισμα από το περασμένο καλοκαίρι, απαγορεύοντας το τσιγάρο σε κυβερνητικά κτίρια αλλά και τη σχετική διαφήμιση των προϊόντων.

Από την 1η Ιουνίου, το κάπνισμα στη Ρωσία θα απαγορεύεται σε μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία αλλά και στα τρένα, ενώ τα προϊόντα καπνού δεν θα πρέπει να είναι τοποθετημένα σε εμφανές σημείο σε καταστήματα και περίπτερα.

«Έχουμε ως βάση τις σχετικές αμερικανικές και ευρωπαϊκές έρευνες για το νόμο αυτό. Από την άποψη αυτή, εμπιστευόμαστε απόλυτα τους συναδέλφους μας στη Δύση» δήλωσε ο Καλάσνικοφ, προσθέτοντας ότι οι ξένες εταιρείες καπνού έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις κατά αυτού του νόμου.