Πιθανή συνεργασία στην Ευρωβουλή εξετάζουν το βρετανικό UKIP του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ με το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» (M5S) του ιταλού Μπέπε Γκρίλο. Οι δύο αρχηγοί είχαν την πρώτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας και νέες συναντήσεις: «Εάν συμφωνήσουμε, θα προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες» είπε ο Φάρατζ.

Την ίδια ώρα, η Λεπέν προσπαθεί να δημιουργήσει πολιτική ομάδα με παρονομαστή τον ακροδεξιό ευρωσκεπτικισμό.

Ο Φάρατζ είναι μαζί με την Λεπέν ο μεγαλύτερος νικητής των ευρωεκλογών από το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών -επειδή ο ίδιος όμως δηλώνει ότι δεν αισθάνεται άνετα με την ακροδεξιά ατζέντα της Λεπέν, αποκλείει συνεργασία μαζί της.

Το UKIP και το M5S συζήτησαν τη συνεργασία στο Στρασβούργο, λέγοντας πως συμφώνησαν στη σημασία «άμεσης δημοκρατίας στην Ευρώπη» και πως τα μέλη των δύο κομμάτων θα πρέπει να ψηφίζουν και να μπορούν να κάνουν ελεύθερα εκστρατείες, όπως επιθυμεί το κάθε κόμμα, στη βάση ενός πλαισίου βασικών αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού κόμματος.

«Εάν ευοδώσει, θα είναι υπέροχο» είπε ο Φάρατζ. «Αν φτάσουμε σε συμφωνία, θα έχει πλάκα να προκαλέσουμε πολλούς μπελάδες στις Βρυξέλλες» είπε χαρακτηριστικά.

Η διάσπαση στο συνονθύλευμα των ευρωσκεπτικιστών και ακροδεξιών δυνάμεων στη νέα Ευρωβουλή καθιστά πολύ δύσκολο τον συντονισμό τους με τον σχηματισμό συμπαγούς μπλοκ.

Για την επίσημη ίδρυση πολιτικής ομάδας στο Στρασβούργο (όπως το EΛΚ, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες κλπ) χρειάζεται, εκτός από ένα ποσοστό εδρών, και αντιπροσώπευση σε τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ.

Αυτό είναι το πρόβλημα της Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο της οποίας μαζεύει μεν εύκολα τις απαραίτητες έδρες αλλά δυσκολεύεται να βρει συμμάχους (προς το παρόν, συμπαρατάσσονται μαζί της εθνικιστικά κόμματα από Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και η ιταλική Λέγκα). Ο Φάρατζ έχει αποκλείσει συμμαχία μαζί της, ενώ η ίδια η Λεπέν απορρίπτει συνεργασία με ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή.

Φάρατζ και Γκρίλο δεν επαρκούν για ίδρυση άλλου μπλοκ, αλλά ο στόχος τους δεν είναι απαραίτητα η τυπική ίδρυση πολιτικής ομάδας -ο συντονισμός τους αρκεί για να δώσει συνέχεια στο «μομέντουμ» του UKIP αλλά και ελπίδες αναζωογόνησης στον Γκρίλο, ο οποίος ήρθε μακράν πίσω από τον «συστημικό» πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι το γερμανικό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το κόμμα εμφανίζεται ψυχρό στη συνεργασία είτε με τη Λεπέν είτε με τον Φάρατζ και η σημασία του είναι σχετική, καθώς έχει μόνο επτά έδρες.