Πεντακόσιους μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάριο, το οποίο κινδύνευε να βυθιστεί, μετέφεραν την Τετάρτη το μεσημέρι δυο ιταλικά στρατιωτικά πλοία στο λιμάνι της Αουγκούστα στην Σικελία. Ανάμεσά τους, βρίσκονταν 103 παιδιά και 64 γυναίκες, κυρίως συριακής εθνικότητας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «Σαν Τζόρτζιο», διέσωσε άλλους τετρακόσιους μετανάστες, στην θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, στο μεταξύ, αναφέρθηκε και πάλι στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργηθεί με τις συνεχείς αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.

«Αν η Ευρώπη δεν μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την δύσκολη αυτή κατάσταση, θα αναγκασθούμε να αφαιρέσουμε το όλο κόστος της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum από την ετήσια χρηματική μας εισφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αλφάνο.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους μετανάστες να πεθαίνουν μέσα στην θάλασσα» και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να σταματήσει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για όλη την ήπειρο», από την στιγμή που «η Μεσόγειος θάλασσα είναι ευρωπαϊκό, όχι ιταλικό σύνορο».