Δεν είναι μυστικό ότι πίσω από μια πιτσαρία της Σικελίας είναι πιθανό να κρύβεται η Mαφία. Η ισχυρή παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος στη Νότια Ιταλία είναι πια δεδομένη. Η αποκάλυψη, όμως, ότι τουλάχιστον 300 πιτσαρίες της Γερμανίας βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της ιταλικής Mαφίας σίγουρα ξαφνιάζει. Οι ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις που έχουν καταβροχθίσει στη Γηραιά Ηπειρο οι ιταλικές οικογένειες οργανωμένου εγκλήματος είναι αμέτρητες. Μόνο στη Ρώμη, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οι ιταλικές Αρχές, αποκαλύπτοντας ένα μέρος της μαφιόζικης οικονομικής δραστηριότητας, κατέσχεσαν πάνω από 51 εκατ. ευρώ σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Τα πλοκάμια της Mαφίας έχουν πλέον απλωθεί πέρα από το νησί του «Νονού», έχουν υπερβεί ακόμη και τα σύνορα της χώρας, τρυπώνοντας σε νόμιμες επιχειρήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σκωτίας και της Ισπανίας.

ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ… «Εχουν υπερβολικά πολλά χρήματα. Και δεν μπορούν να τα επενδύσουν όλα» δήλωσε για τα αμύθητα πλούτη της Mαφίας ο εισαγγελέας Μικέλε Πρεστιπίνο, υπεύθυνος των επιχειρήσεων του Φεβρουαρίου. Τον ίδιο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε στην ανησυχητική εξάπλωση της Mαφίας με μια νέα οδηγία που διευκολύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από εγκληματική δραστηριότητα. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν στην ανάγκη για πιο δραστικά μέτρα. «Οι μαφίες έχουν γίνει παγκόσμιες: κάνουν μπίζνες χωρίς σύνορα. Κάνουν ξέπλυμα χρημάτων χωρίς σύνορα. Οι επιχειρήσεις κατά της Μαφίας όμως είναι τοπικές» δήλωσε ο Τζουζέπε Λούμια, γερουσιαστής και μέλος της ιταλικής Επιτροπής Κατά της Μαφίας.

Η παράνομη δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να αποφέρει κέρδη από 10 δισ. ευρώ έως και 220 δισ. ευρώ τον χρόνο. Από την πλευρά της, η Κονφεσερτσέντι, μια από τις μεγαλύτερες ενώσεις επιχειρήσεων στη χώρα, εκτιμά ότι ο τζίρος φτάνει τα 130 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 7% του ΑΕΠ. «Σε κάποιες περιπτώσεις η καταμέτρηση του ρευστού ήταν αδύνατη. Τελικά χρειάστηκε ζυγαριά» δήλωσε ο εργαζόμενος στην Europole Ντέιβιντ Ελέρο αναφερόμενος στα ταμειακά αποθέματα των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, που αγγίζουν τα 65 δισ. ευρώ.

ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Η πιο πλούσια εγκληματική οργάνωση είναι η Ντράνγκετα που προέρχεται από την Καλαβρία, εξειδικεύεται στο εμπόριο κοκαΐνης και σήμερα δραστηριοποιείται και στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ελβετία. Ισχυρή οργάνωση είναι επίσης η Καμόρα, που έχει τις βάσεις της στη Νάπολι και έχει επεκταθεί και στη Νότια Ισπανία. Αλλά και οι σικελικές οικογένειες της Κόζα Νόστρα, που απέκτησε διεθνή φήμη μέσα από τον «Νονό» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, έχουν εξαπλωθεί σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

«Αγαπητέ Σαβιάνο, ο Βορράς δεν έχει Μαφία». Ακόμη και η ίδια η Ιταλία δεν συνειδητοποιεί την εσωτερική εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως φαίνεται από την απάντηση της «Τζορνάλε» του Μιλάνου στις αντίστοιχες αιχμές του συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο. Πράγματι, στη Νότια Ιταλία η Μαφία δεν κρύβεται. Εκεί, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν σαφή επιρροή στην πολιτική και λειτουργούν σαν ένα δεύτερο κράτος. Μόνο που αντί για νόμους χρησιμοποιούν τη βία και τον εκφοβισμό. Αντίθετα, στην υπόλοιπη χώρα και στην υπόλοιπη ήπειρο η δράση της Μαφίας είναι υπόγεια –χωρίς όμως αυτό να την περιορίζει. Γιατί πέρα από τα ιταλικά σύνορα, παράλληλα με την πολιτική τους επιρροή, οι μαφιόζοι αποδεσμεύονται και από το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Μια αναφορά που έφτασε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέδειξε ότι η Μαφία έχει εδραιωθεί στην Ευρώπη. Και είναι σχεδόν παντού: στα ξενοδοχεία, στα ακίνητα, στον τζόγο, μέχρι και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ο παράδεισος της Μαφίας είναι η Γερμανία. Την τελευταία δεκαετία οι ιταλικές εγκληματικές οργανώσεις έχουν κερδίσει περίπου 123 εκατ. ευρώ στο γερμανικό έδαφος, ενώ τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί δεν ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική για την αποτυχία εντοπισμού των περιουσιακών στοιχείων της Μαφίας, η δράση της οποίας αποτελεί σαφή απειλή στον κατασκευαστικό, κυρίως, τομέα της χώρας.

Πάντως, η Γερμανία και η υπόλοιπη ΕΕ έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται. Τον Φεβρουάριο οι γερμανικές Αρχές, σε μια κοινή επιχείρηση με την ιταλική αστυνομία, συνέλαβαν πάνω από δώδεκα ύποπτα μέλη της Κόζα Νόστρα με την κατηγορία της κλοπής αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ. Πρόσφατα, μάλιστα, μια δεύτερη συνεργασία ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία οδήγησε στη σύλληψη ενός από τα αφεντικά της Καμόρα. Φαίνεται ότι μια ενωμένη Ευρώπη είναι αναγκαία και στην καταπολέμηση της Μαφίας.