Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες ανατίναξαν την Πέμπτη το ιστορικό ξενοδοχείο Carlton Citadel στο κέντρο του Χαλεπίου, σκοτώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό κυβερνητικών στρατιωτών και ενόπλων καθεστωτικών που το είχαν καταλάβει και το χρησιμοποιούσαν ως βάση από την έναρξη της σύρραξης, σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι αντάρτες πυροδότησαν τεράστια ποσότητα εκρηκτικών που είχε τοποθετηθεί σε σήραγγα κάτω από το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στην παλιά πόλη και την αγορά του Χαλεπίου. Από την έκρηξη καταστράφηκαν και παρακείμενα κτίρια.

Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του ξενοδοχείου άλλα και παρακείμενων ιστορικών κτιρίων.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν σε περιοχές του Χαλεπίου που τελούν υπό τον έλεγχο των στρατιωτικών δυνάμεων της Δαμασκού.

Το ξενοδοχείο Carlton ήταν ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία της οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας πριν καταστραφεί από τις πολεμικής συγκρούσεις.

Εγκαταλείπουν τη Χομς οι αντάρτες

Τουλάχιστον το 80% των ανταρτών αποχώρησε από την συριακή πόλη Χομς όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση της πόλης θα ολοκληρωθεί σήμερα.

«Το 80% των ανταρτών εγκατέλειψε την πόλη. Το εναπομείναν 20% θα αποχωρήσει εντός της ημέρας», δήλωσε ο κυβερνήτης Ταλάλ αλ-Μπαραζί.

Τουλάχιστον 980 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντάρτες και μερικοί άμαχοι, γυναίκες και παιδιά έφυγαν χθες με 24 λεωφορεία, δήλωσε επισημαίνοντας ότι παραμένουν 300 με 400 άτομα στην παλιά πόλη.

Οι αυτοκινητοπομπές κατευθύνθηκαν στην πόλη Νταρ αλ-Καμπίρα, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες, περί τα 20 χλμ. βορειότερα στην επαρχία της Χομς, όπου οι αντάρτες διατηρούν λίγα οχυρά.