Σε αναδίπλωση στις θέσεις του γύρω από την κρίση στην Ουκρανία προχώρησε την Τετάρτη ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία να αναβάλουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι η Μόσχα έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα.

Παράλληλα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά να στηρίζει τις εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, τις οποίες χαρακτήρισε «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Καλούμε τους εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τους οπαδούς της ομοσπονδοποίησης της χώρας να αναβάλουν το δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαΐου», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν διάλογο μεταξύ των Αρχών του Κιέβου και των αυτονομιστών, κάποιοι από τους οποίους ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ άλλοι ζητούν την απόσχισή της.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ στα τέλη Απριλίου υπήρχαν έως 40.000 άνδρες, έχουν αποσυρθεί.

«Μας λέγατε συνεχώς ότι οι δυνάμεις μας στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελούν αιτία ανησυχίας. Τις έχουμε αποσύρει. Σήμερα δεν βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, είναι σε τοποθεσίες όπου διεξάγουν τα τακτικά τους γυμνάσια», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν έκανε αυτές τις δηλώσεις έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο Μπουρκχάλτερ από την πλευρά του επισήμανε ότι ο ΟΑΣΕ θα προτείνει σύντομα έναν «οδικό χάρτη» για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

Μετά από την έκκληση του Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν το δημοψήφισμα το ρωσικό χρηματιστήριο κατέγραψε αύξηση σχεδόν 6%.

Εξάλλου οι αυτονομιστές της επαρχίας Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν το αίτημα του ρώσου προέδρου στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης του λαϊκού συμβουλίου.

«Αύριο θα το συζητήσουμε στο λαϊκό συμβούλιο», είπε ο Ντένις Πουσίλι, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Εχουμε απόλυτο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Αν θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο, φυσικά θα το συζητήσουμε», πρόσθεσε.