Για τα… χειρότερα ετοιμάζονται επιστήμονες και αρχιτέκτονες από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που σχεδιάζουν μία διαστρική Κιβωτό του Νώε, η οποία θα διασώσει τον ανθρώπινο πολιτισμό όταν η Γη πλέον καταστεί αφιλόξενη για το είδος μας.

Επιστήμονες από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Ιταλία σχεδιάζουν την κατασκευή του διαστημοπλοίου «Περσεφόνη», με στόχο να εκτοξευθεί σε 100 χρόνια μεταφέροντας χιλιάδες ανθρώπους, καθώς και χλωρίδα και πανίδα του πλανήτη μας σε αναζήτηση ενός νέου φιλόξενου κόσμου.

Οι επιστήμονες μελετούν και αναπτύσσουν νέες βιοτεχνολογίες που μία ημέρα, θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του διαστημοπλοίου, το οποίο θα μπορεί να παράγει τα δικά του καύσιμα και να μεταφέρει τον άνθρωπο μακριά από το ηλιακό μας σύστημα για μια καινούργια αρχή.

Ο σκελετός και τα υλικά του διαστημικού σκάφους θα περιέχουν οργανική ύλη όπως άλγη και τεχνητό έδαφος, τα οποία θα χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για να παράγουν βιοκαύσιμα και τροφή αρκετά για να κρατήσουν ζωντανούς τους χιλιάδες επιβάτες του για αρκετές γενιές.

«Πρέπει να ανακαλύψουμε νέα όρια και τεχνολογίες για τη βιωσιμότητα και την επιβίωσή μας» λέει στους βρετανικούς «Tάιμς» η Ρέιτσελ Αρμστρονγκ, λέκτορας αρχιτεκτονικής και σχεδίου στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς και επικεφαλής του εγχειρήματος.

Η έρευνα της Αρμστρονγκ εστιάζει στη βιο-μηχανική και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη τεχνητού εδάφους και σταγόνων νερού που θα είναι προγραμματισμένες να μεταφέρουν ζωτικά στοιχεία.

Ενα άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας, ο Ρίτσαρντ Χάιαμς μελετά στο αρχιτεκτονικό του γραφείο στο Λονδίνο την κατασκευή δομών που μπορούν να παράγουν μόνες τους τα προς το ζην.

«Για να μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του το διαστημόπλοιο για δεκαετίες, μέχρι να βρει έναν νέο φιλόξενο πλανήτη, πρέπει να δημιουργεί μόνο του τις συνθήκες επιβίωσής του και όχι να βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Πρέπει να δημιουργήσουμε προσόψεις που παράγουν τα δικά τους καύσιμα, π.χ. από άλγη που παράγουν βιοκαύσιμο. Από τα απόβλητα πρέπει να παράγουμε μεθάνιο και να επαναχρησιμοποιούμε το νερό» εξηγεί ο επιστήμονας.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα ιπτάμενο οικοσύστημα, το οποίο θα παράγει και θα δημιουργεί τεχνητό φως, ατμόσφαιρα, βαρύτητα, τροφή, πόσιμο νερό και καύσιμα.

Οπως τονίζουν και οι δύο ειδικοί, πριν εκτοξευτεί η διαστρική κιβωτός, στόχος τους είναι η ανθρωπότητα να έχει επωφεληθεί από τις νέες τεχνολογίες και να τις έχει εφαρμόσει για να χτίσει πράσινες και βιώσιμες πόλεις.