Ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν από τα χαράματα της Παρασκευής επιδρομή με σκοπό την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Περικύκλωσαν την πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας και έστειλαν στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία όμως καταρρίφθηκαν από τους φιλορώσους αντάρτες.

«Τα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν από αγνώστους που χρησιμοποίησαν φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών. Δύο ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Αμυνας στο Κίεβο. Σϋμφωνα με πληροφορίες, ο πιλότος του ενός ελικοπτέρου σκοτώθηκε ενώ ο χειριστής του άλλου συνελήφθη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίσθηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν τα ελικόπτερα.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «επιχείρηση αντιποίνων» την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού κατά της πόλης Σλαβιάνσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, θεωρώντας ότι εξανεμίζει κάθε ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Χρησιμοποιώντας την αεροπορία για επιδρομές κατά κοινοτήτων αμάχων, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε μία επιχείρηση αντιποίνων καταστρέφοντας και την ύστατη ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συμφωνία, προϊόν συνομιλιών στη Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία, είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε στην νοτιοανατολική Ουκρανία εκπρόσωπό του για συνομιλίες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει επαφή μαζί του από την έναρξη της ουκρανικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί: «Να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης».

«Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους «μισθοφόρους» ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη», κατήγγειλε.

Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ.

Φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ χαρακτήρισαν την επιχείρηση «μεγάλης κλίμακας» και είπαν πως έχουν συλλάβει αιχμάλωτο έναν πιλότο.

Οι μάχες άρχισαν στις 4 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι. Ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν σε νότιο προάστιο του Σλαβιάνσκ.

«Οβίδες έπεσαν στον κήπο μου», είπε ένας κάτοικος.

«Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπισθούν. Από ποιόν όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)».

Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ και αρχηγός των αυτονομιστών Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ υποστήριξε από την πλευρά του πως οι αντάρτες «κατέρριψαν δύο ελικόπτερα». Ο ένας πιλότος σκοτώθηκε και ο άλλος κατάφερε να διαφύγει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η δράση στο Σλαβιάνσκ συνιστά την πρώτη σημαντική στρατιωτική απάντηση του Κιέβου.