Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χθες στα Σκόπια, τις οποίες κερδίζει ο συντηρητικός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι για τρίτη θητεία. Η σχετική οικονομική σταθερότητα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επισκίασε, σύμφωνα με αναλυτές, τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για αυταρχική διακυβέρνηση. Το κόμμα VMRO-DPNE του Γκρούεφσκι επιτυγχάνει διπλή νίκη καθώς οι βουλευτικές εκλογές συνέπεσαν και με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον υποψήφιό του και σημερινό πρόεδρο Γιόργκε Ιβανόφ να εξασφαλίζει την επανεκλογή του έναντι του Σοσιαλδημοκράτη αντιπάλου του Στέβο Πενταρόφσκι. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 62% των ψήφων, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκέντρωνε ποσοστό 42,8,%, έναντι 23,4 % της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ. Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων προηγείτο το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 16 % και ακολουθούσε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 7%. Για τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο το 56% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκέντρωνε ποσοστό 57%, έναντι 39,5% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε περίπου στο 61% για τις βουλευτικές και στο 56% για τις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης SDSM, Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «καταχράστηκε όλο το κρατικό σύστημα». Το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι ο Ζόραν Ζάεφ αναζητεί άλλοθι για την βαριά ήττα του κόμματος του στις βουλευτικές εκλογές και προεδρικές εκλογές.

ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ. Ο 43χρονος Γκρούεφσκι κυβερνά αυτή την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των δύο εκατομμυρίων κατοίκων από το 2006 σε συνεργασία με το κόμμα DUI (Δημοκρατική Ενωση Αλβανών) του Αλί Αχμέτι, που είναι και το μεγαλύτερο του αλβανικού πολιτικού μπλοκ στα Σκόπια. Σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει ένα αλβανικό κόμμα, προκειμένου μεταξύ άλλων να διατηρηθούν οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα αυτή, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

Με την επανεκλογή του Νίκολα Γκρούεφσκι για τρίτη θητεία επιβεβαιώνεται και η κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό των Σκοπίων που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο του κρατικού μηχανισμού και των μεγαλύτερων ΜΜΕ αλλά και στην προφανή αδυναμία της αντιπολίτευσης να διατυπώσει μια πολιτική πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Το αλβανικό κόμμα του Αχμέτι μποϊκοτάρισε τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρότασή του για κοινό προεδρικό υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής απορρίφθηκε από το κυβερνών VMRO-DPNE. Μάλιστα, η διαφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, έναν χρόνο πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή τους. Τα Σκόπια παραμένουν μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 28%, όμως η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έχει κατορθώσει να διατηρήσει μια σχετική οικονομική σταθερότητα ενισχύοντας λίγο την ανάπτυξη, περιορίζοντας το δημόσιο χρέος και προσελκύοντας κάποιες ξένες επενδύσεις.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ. Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τον πρωθυπουργό για αυταρχική συμπεριφορά, διαφθορά και φοροδιαφυγή, με τους ξένους διπλωμάτες στα Σκόπια να εκφράζουν ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου και τις πολιτικές πιέσεις που δέχονται οι δημοσιογράφοι.

Ο Γκρούεφσκι υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες για αυταρχισμό προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία χωρίς να έχουν συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα.