Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Κυριακής, η τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ και του πάπα Ιωάννη του Εικοστού Τρίτου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου,δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας κατά τον 20ό αιώνα.

Οι πιστοί που κατέκλυσαν τους δρόμους της Ρώμης γύρω από το Βατικανό για την τελετή έφτασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ δεκάδες εκατομμύρια την παρακολούθησαν στην τηλεόρασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διεθνείς αντιπροσωπείες, που παραβρέθηκαν στην τελετή, ξεπέρασαν τις 100, με παρόντες 34 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Ο Πάπας Ιωάννης XXIII , ο οποίος ηγήθηκε της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 1958 έως το 1963 και δημιούργησε το εκσυγχρονισμένο Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού και ο Ιωάννης Παύλος ο ΙΙ, ο πολωνός ποντίφικας ο οποίος ήταν στην κορυφή του Βατικανού για σχεδόν 27 χρόνια και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, ανακηρύχθηκαν άγιοι από τον πάπα Φραγκίσκο.

Περίπου 10.000 αστυνομικοί, προσωπικό ασφαλείας και των ειδικών παραϊατρικών ομάδων, ήταν σε επιφυλακή σε όλη τη Ρώμη.

Η τελετή εκτιμάται ότι κόστισε περισσότερα από επτά εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το δημαρχείο της Ρώμης.

Χιλιάδες προσκυνητές από την Πολωνία με ειδικά ναυλωμένα τρένα έφτασαν τη νύχτα του Σαββάτου στη Ρώμη, για να παραστούν στην τελετή. Οι περισσότεροι πέρασαν τη νύχτα προσευχόμενοι σε εκκλησίες.

Χιλιάδες άλλοι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν κατά ομάδες χορεύοντας και τραγουδώντας στο κέντρο της Ρώμης ή «εγκαταστάθηκαν» σε μια ολονύκτια αναμονή κοντά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου με την ελπίδα της εξασφάλισης μιας καλής θέσης στην πλατεία του Βατικανού.

Παρά την τεράστια δημοτικότητα του Πάπα Φραγκίσκου που προσθέτει επιπλέον κύρος στην τελετή αγιοποίησης των δύο παλαιότερων προκατόχων του, ακούγονται επικρίσεις ειδικά για την αγιοποίηση που Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που απεβίωσε πριν από μόλις εννέα χρόνια.

Κάποιοι λένε ότι αγιοποιείται πολύ σύντομα, ενώ ομάδες που εκπροσωπούν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς, αναφέρουν ότι δεν έκανε αρκετά για να ξεριζώσει το μέγα σκάνδαλο που προέκυψε προς το τέλος της αρχιεροσύνης του και το οποίο σημαδέψει την Καθολική Εκκλησία.

Στην τελετή αγιοποίησης παρέστη και ο εν ζωή παραιτηθείς πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’.