Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι άφησε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για να αλλάξει η Μόσχα πορεία σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, εξαντλούνται.

Ο Κέρι ήταν ασυνήθιστα επικριτικός στα σχόλιά του και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τεχνάσματα προπαγάνδας προκειμένου να καλύψει αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία: να αποσταθεροποιήσει την περιοχή αυτή και να υπονομεύσει τις ουκρανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

«Στενεύουν τα περιθώρια»

«Τα περιθώρια για να αλλάξει πορεία στενεύουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μεταβάλλει την πολιτική του.

«Εάν η Ρωσία επιλέξει την δίοδο της αποκλιμάκωσης… όλοι μας θα χαιρετήσουμε αυτό το βήμα. Ωστόσο, εάν η Ρωσία δεν πράξει κάτι τέτοιο, θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις προς τη χώρα αυτή», είπε. «Θα είναι ένα ακριβό λάθος».

Οπως σημειώνει το Reuters, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Γενεύη, οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, συμπεριλαμβανομένων των ανταρτών που έχουν καταλάβει περίπου 12 κτίρια στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ρωσόφωνων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι αντάρτες δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι προτίθενται να υποχωρήσουν. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κατηγόρησε τη Ρωσία για την αποτυχία της να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης και είπε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να επιβάλλει στη χώρα αυτή περαιτέρω κυρώσεις.

«Οπως επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», δήλωσε ο Κέρι.

«Επιδεινώνουν την κατάσταση»

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, είχε δηλώσει ότι οι αναφορές σχετικά με τη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ανησυχητικές και ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομολόγό του Σεργκέι Σοϊγκού.

«Αυτή η κατάσταση απειλεί την σταθερότητα και είναι πολύ προκλητική. Δεν υπάρχει αποκλιμάκωση. Στην ουσία αυτές οι δραστηριότητες επιδεινώνουν την κατάσταση. Κάνουν πιο δύσκολή την προσπάθεια εύρεσης μιας διπλωματικής, ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος», είπε ο Χέιγκελ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πόλη του Μεξικού.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Χέιγκελ επεσήμανε την συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη, η οποία είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Αυτό (που γίνεται) είναι κάτι αντίθετο με ό,τι υπέγραψαν οι Ρώσοι την περασμένη Πέμπτη (στη Γενεύη)», δήλωσε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.