Την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Οι ασκήσεις διενεργούνται σε απάντηση της Ρωσίας στις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, όπως ανέφερε ο ρώσος υπουργός Αμυνας.

«Εάν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει, θα οδηγηθούμε σε περισσότερους νεκρούς και τραυματίες. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις από δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν οδηγούν στην εξομάλυνση της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία» είπε ο Σοϊγκού, προσθέτοντας: «Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη της κατάστασης».

Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε διαμηνύσει ότι «το Κίεβο θα έχει συνέπειες» εάν οι Αρχές της Ουκρανίας χρησιμοποιήσουν τον Στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας «σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία» και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον.