«Το Κίεβο θα έχει συνέπειες», διεμήνυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εάν οι αρχές χρησιμοποιήσουν το στρατό της Ουκρανίας εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήματα της χώρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας για πέντε νεκρούς στο Σλάβιανσκ.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις από τη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας «σοβαρό έγκλημα εναντίον του λαού της».

«Εάν οι άνθρωποι αυτοί προχωρούν στην αποκαλούμενη «οξεία φάση» (της σύγκρουσης με τους διαδηλωτές), αυτή δεν είναι οξεία φάση, είναι απλά μια επιχείρηση τιμωρίας και καταστολής και ασφαλώς θα έχει συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις, και ιδίως στις διακρατικές μας σχέσεις», επισήμανε ο Πούτιν σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά από μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

«Εάν οι σημερινές αρχές του Κιέβου το έκαναν αυτό, τότε πρόκειται απλά για μια χούντα, για ένα είδος εγκληματικής συμμορίας», συνέχισε ο Πούτιν.

Ακόμη, ο Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις επιζήμιες για όλους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μεγάλη ζημία στην παγκόσμια οικονομία και να πλήξουν και εκείνους που τις επιβάλουν.

Σύμφωνα με το Κίεβο, πέντε άτομα σκοτώθηκαν, στην «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» που πραγματοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Σλάβιανσκ, με στόχο την εκδίωξη των φιλορώσων ενόπλων που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας,ανέφερε ότι οι νεκροί στο Σλάβιανσκ είναι «μέχρι και πέντε».

«Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τουλάχιστον πέντε τρομοκράτες εξοντώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από τις τάξεις των ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Για τουλάχιστον δύο νεκρούς κάνει λόγο η φιλορωσική πλευρά.

Επίσης, όπως αναφέρει το Κίεβο, καταστράφηκαν τρία οδοφράγματα των αυτονομιστών στην είσοδο της πόλης.

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, το δημαρχείο της Μαριούπολης δεν βρίσκεται πια στα χέρια των φιλορώσων, που το είχαν καταλάβει.

Το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Ασάκοφ ανέφερε στο Διαδίκτυο πως το δημαρχείο στη Μαριούπολη, ένα από τα υπό κατάληψη κτίρια, είναι πλέον «ελεύθερο για να συνεχιστούν οι εργασίες».

Παράλληλα, ο Ασάκοφ είπε ότι περίπου 70 άτομα έκαναν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιδρομή σε στρατιωτική βάση στο Αρτεμίβσκ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων του Ντονέτσκ και του Σλαβιάνσκ. Ένας ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε, ανέφερε, λέγοντας ότι η επιδρομή έγινε «με καθοδήγηση ρώσων στρατιωτών».

ΕΕ: Εκκληση για αποκλιμάκωση

Η ΕΕ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία» και ζήτησε εκ νέου από όλες τις πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας να δράσει για να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα» δήλωσε ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Ωστόσο εκ νέου, όλοι όσοι έχουν υπογράψει την συμφωνία της Γενεύης θα πρέπει να κάνουν την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για μια αποκλιμάκωση» πρόσθεσε. «Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ουκρανική κυβέρνηση για την υλοποίηση» αυτής της συμφωνίας, σημείωσε.

Η συμφωνία της Γενεύης, η οποία υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ και Ουκρανία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

«Όλες οι πλευρές της συμφωνίας της Γενεύης θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε οι διατάξεις της να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στις παράνομες ένοπλες ομάδες για να δοθεί τέλος στην βία και στις προκλήσεις και για να παραδώσουν τα όπλα τους» ζήτησε παράλληλα η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Ζητώ να τερματιστεί η βία, οι εκφοβισμοί και οι προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση που υπεβλήθη στην εκπρόσωπο της Άστον σχετικά με ενδεχόμενες νέες οικονομικές κυρώσεις, ο Μαν απάντησε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο «βρίσκεται σε εξέλιξη». «Η δράση μας εξαρτάται από την κατάσταση εκεί, δεν υπάρχει μια καθορισμένη και γρήγορη καταληκτική ημερομηνία» κατέληξε.