Τρεις αμερικανοί γιατροί σκοτώθηκαν από τα πυρά ενός φρουρού ασφαλείας μέσα σε διεθνές νοσοκομείο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, της Καμπούλ, όπωςανακοίνωσαν ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας.

«Ένας αστυνομικός που είχε υπηρεσία στο νοσοκομείο Cure International άνοιξε πυρ εναντίον μερικών ξένων σήμερα το πρωί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι.

«Ο δράστης επίσης τραυματίστηκε. Κρατείται από την αστυνομία και διεξάγουμε έρευνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως διευκρίνισε ο Σεντίκι, τα θύματα ήταν γιατροί στο χριστιανικό νοσοκομείο το οποίο διευθύνει αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση και το οποίο χρηματοδοτείται από την USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης).

Το νοσοκομείο Cure International, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Καμπούλ κι ειδικεύεται στην παιδιατρική και στην μαιευτική, θεωρείται ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπου πολλοί γιατροί κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Τους τελευταίους μήνες κλιμακώνονται οι φονικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν εναντίον τόσο αφγανών αμάχων όσο και δυτικών πολιτών κυρίως με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η 48χρονη φωτογράφος του Associated Press Άνια Νίντρινγκχαους σκοτώθηκε και η 60χρονη καναδή δημοσιογράφος Κάθι Γκάνον τραυματίστηκε σοβαρά όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δέχτηκε επίθεση στα ανατολικά της χώρας.

Η επίθεση αυτή εις βάρος των δύο δημοσιογράφων σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατο αφγανού δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου και οκτώ άλλων ανθρώπων από τα πυρά ένοπλων Ταλιμπάν μέσα σε πολυτελές ξενοδοχείο στο κέντρο της Καμπούλ.

Επίσης τον Μάρτιο ένοπλος σκότωσε τον σουηδό δημοσιογράφο Νιλς Χόρνερ, 51 ετών, έξω από εστιατόριο της Καμπούλ.

Οκτώ Αφγανοί και 13 ξένοι σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο από την επίθεση αυτοκτονίας ενός Ταλιμπάν και την ταυτόχρονη επίθεση ενόπλων μέσα σε εστιατόριο στην διπλωματική συνοικία της Καμπούλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του νοσοκομείου, ότι ο δράστης άνοιξε πυρ εναντίον ιατρικού προσωπικού κι ότι τουλάχιστον το ένα θύμα είναι ξένος γιατρός.

Η επίθεση σημειώθηκε μέσα στο νοσοκομείο Cure, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Καμπούλ κι ειδικεύεται στην παιδιατρική.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν ο δράστης συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Τους τελευταίους μήνες κλιμακώνονται οι φονικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν κυρίως με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.