Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αργά το βράδυ της Τετάρτης ως «γελοία» τα σχόλια του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται πίσω από την πολιτική αναταραχή στην Ουκρανία.

«Πολλοί από τους ισχυρισμούς που διατύπωσε (ο Λαβρόφ) στην συνέντευξη είναι γελοίοι και δεν βασίζονται στην πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ηγούνται» των ενεργειών των αρχών του Κιέβου και προειδοποίησε ότι, εάν απειληθούν τα συμφέροντα των πολιτών της και εάν δεχθούν επίθεση τα εδάφη τους, η Ρωσία θα απαντήσει, τη στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επανάληψη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Είχαν ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζουν ‘‘αντιτρομοκρατική επιχείρηση’’, αλλά τώρα που ο (αμερικανός αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε.

«Εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.

Ανησυχεί το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την «ανησυχία» του μετά τις απειλές περί ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, ενώ καταδίκασε την «εμπρηστική ρητορική» της Μόσχας και την κάλεσε να υποστηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης.

«Είμαι ανήσυχος από τις δηλώσεις Ρώσων που απειλούν την Ουκρανία με μια στρατιωτική επέμβαση», ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Συμφώνου, Αλεξάντερ Βέρσμποου.

«Η Ρωσία έχει την ευθύνη να κατευνάσει την κατάσταση περισσότερο, παρά να καταφεύγει σε μια εμπρηστική ρητορική και να διαστρεβλώνει την κατάσταση στην Ουκρανία» προσέθεσε ο ίδιος.

«Η προσφυγή σε έμμεσες απειλές και η έναρξη νέων στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην ουκρανική μεθόριο προσθέτει περαιτέρω ένταση σε μια κατάσταση ήδη ευμετάβλητη και παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας της Γενεύης», κατηγόρησε τη Μόσχα ο Βέρσμποου.

«Η Ρωσία θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο να αποσύρει τα στρατεύματά της στα στρατόπεδα τους, να μειώσει τους κινδύνους μιας ένοπλης σύγκρουσης και να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, κυρίως καταδικάζοντας τις πράξεις βίας που συνεχίζουν οι παράνομες ένοπλες ομάδες στα ανατολικά της Ουκρανίας» υποστήριξε ο ίδιος.