Νέες απειλές ότι η Μόσχα «θα απαντήσει» αν δεχθούν επίθεση τα συμφέροντά της, «όπως έγινε για παράδειγμα στη Νότια Οσετία», ή τα συμφέροντα των ρώσων πολιτών, εκτόξευσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μία ημέρα αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε την επανάληψη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» εναντίον ενόπλων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ ότι «ηγούνται του σόου», έχουν δηλαδή το γενικό πρόσταγμα της κατάστασης -για να λάβει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απάντηση ότι οι ισχυρισμοί του είναι «γελοίοι».

«Είχαν ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζουν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», αλλά τώρα που ο (αμερικανός αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο λένε ότι περνά και πάλι σε ενεργό στάδιο», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Το να ισχυρίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν την οποιαδήποτε σχέση με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας, ή ότι «ηγούμαστε του σόου», ή ότι το χρηματοδοτούμε, είναι γελοίο», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Κίεβο ανακοίνωσε την επανάληψη της επιχείρησης εναντίον ένοπλων αυτονομιστών που εξακολουθούν να ελέγχουν περισσότερα από δέκα κυβερνεία και άλλα δημόσια κτίρια στην Ανατολική Ουκρανία (χθες ανακοίνωσε την «απελευθέρωση» της πόλης Σβιατογκόρσκ όπου πάντως δεν είχαν υπάρξει αναφορές για δράση ενόπλων αυτονομιστών) έπειτα από τον εντοπισμό στην περιοχή δύο πτωμάτων που έφεραν ίχνη βασανισμού, την Τρίτη.

Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΡΙΜΠΑΚ. Το ένα ανήκε στον Βολόντιμιρ Ρίμπακ, δημοτικό σύμβουλο της πόλης Χολίβκα, μεταξύ Ντονέτσκ και Σλαβιάνσκ, και μέλος του κόμματος του μεταβατικού προέδρου της χώρας. Βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπο gorlovka.ua δείχνει τον Ρίμπακ να αντιμετωπίζει την οργή ενός όχλου έξω από το δημαρχείο της Χολίβκα –σύμφωνα με τον ιστότοπο είχε επιχειρήσει να κατεβάσει τη σημαία της αυτονομιστικής δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Επειτα από τραβολογήματα και ύβρεις για αρκετά λεπτά, απομακρύνεται. Οπως υποστήριξε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, αργότερα την ίδια ημέρα μασκοφόροι με στολές παραλλαγής τον επιβίβασαν βίαια σε ένα αυτοκίνητο. Το πτώμα του, μαζί με ένα ακόμα, εντοπίστηκε το Σάββατο σε έναν ποταμό κοντά στο Σλαβιάνσκ. Η αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τους δύο άνδρες τούς είχαν βασανίσει και στη συνέχεια τούς πέταξαν ζωντανούς στο ποτάμι να πνιγούν.

Εκκληση προς τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ώστε να τεθεί αμέσως τέλος στις απαγωγές και τους φόνους στην Ανατολική Ουκρανία απηύθυνε η ΕΕ.

Την ίδια ώρα, φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ επιβεβαίωσαν πως κρατούν έναν αμερικανό δημοσιογράφο του ιστοτόπου Vice News, τον Σάιμον Οστρόβσκι. Ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης υποστήριξε πως ο Οστρόφσκι κρατείται επειδή μετέδιδε ψευδείς, «αποσταθεροποιητικές για εμάς» πληροφορίες. Μιλώντας μάλιστα σε δημοσιογράφους αποπειράθηκε να κάνει χιούμορ, λέγοντας πως ο Οστρόφσκι «δεν είναι όμηρος αλλά φιλοξενούμενός μας. Του προσφέραμε απλώς έναν τόπο διαμονής». Εκκληση προς τη Μόσχα να ασκήσει την επιρροή της για την απελευθέρωση του αμερικανού δημοσιογράφου απηύθυνε και η Ουάσιγκτον.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η όποια αισιοδοξία είχε προκαλέσει η υπογραφή της συμφωνίας της Γενεύης την περασμένη εβδομάδα για την εκτόνωση της κρίσης έχει εξατμιστεί.

Πόλεμος νεύρων

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθοριακή επαρχία Ροστόφ ανακοίνωσε χθες η Ρωσία, η οποία σύμφωνα με το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει συνολικά 40.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία.