Μια συμφωνία συμφιλίωσης, με την ελπίδα να θεραπεύσουν ένα σχίσμα επτά ετών και τον άμεσο στόχο να σχηματίσουν μία κυβέρνηση ενότητας εντός των προσεχών πέντε εβδομάδων ανακοίνωσαν χθες Φατάχ και Χαμάς. «Η εποχή του διχασμού τελείωσε», δήλωσε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Λωρίδα της Γάζας, σκορπίζοντας ενθουσιασμό σε χιλιάδες Παλαιστινίους που βγήκαν να πανηγυρίσουν τα ευχάριστα νέα στους δρόμους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να αποδοκιμάσουν τη συμφωνία. «Υπάρχει πρόβλημα με τη χρονική στιγμή. Η συμφωνία μπορεί να περιπλέξει σοβαρά τις προσπάθειές μας, όχι μόνο τις δικές μας αλλά όλων των μερών για την επέκταση των συνομιλιών» δήλωσε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι.

Οι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν από καιρό να μπει ένα τέλος στη διχόνοια των πολιτικών τους ηγετών. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο οργανώσεις έχουν έρθει και άλλες φορές στο παρελθόν σε ανάλογες συμφωνίες, περιλαμβανόμενων δύο που υπογράφηκαν στην Ντόχα και στο Κάιρο. Καμία όμως δεν εφαρμόστηκε και επί της ουσίας τίποτε δεν άλλαξε. Από πού λοιπόν πηγάζει όλη αυτή η αισιοδοξία στο άκουσμα της νέας χθεσινής συμφωνίας;

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν νέες εξελίξεις και ότι και οι δύο παλαιστινιακές πλευρές βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση. Η Χαμάς, η σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, έχει χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου καθώς και μία καίριας σημασίας βάση στη Δαμασκό, υποστηρίζει ο ανταποκριτής του BBC Ρουσντί Αμπού Αλούφ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Μαχμούντ Αμπάς, πάλι, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία αυξανόμενη κριτική από τους κατοίκους της Δυτικής Οχθης, τόσο για τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ όσο και για τη δική του νομιμότητα ενόψει των παλαιστινιακών εκλογών, οι οποίες βάσει της χθεσινής συμφωνίας θα διεξαχθούν έξι μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας. Επιπλέον, σημειώνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης η Φατάχ, η οποία ηγείται της ΟΑΠ, αναζητεί τρόπους να ενισχύσει τη θέση της.

Η νέα προσπάθεια για συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ συμπίπτει χρονικά με τη συνάντηση παλαιστίνιων και ισραηλινών διαπραγματευτών, οι οποίοι προσπαθούν να παρατείνουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, πέραν της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Απριλίου. Ανθρωποι που έχουν γνώση της πορείας των συνομιλιών αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Φατάχ και Ισραήλ, και μάλιστα σημαντικές.

Στην προοπτική και μόνο της παλαιστινιακής συμφωνίας το Ισραήλ αντέδρασε άμεσα. «Θέλει ειρήνη με τη Χαμάς ή ειρήνη με το Ισραήλ; Δεν μπορεί να τα έχει και τα δύο. Ελπίζω να διαλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει» προειδοποίησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τον παλαιστίνιο πρόεδρο. Ο Αμπάς από την πλευρά του, μιλώντας από τη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, τόνισε ότι η συμφωνία είναι εσωτερική υπόθεση και δεν αντιτίθεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Φατάχ ήταν ανέκαθεν η κυρίαρχη ομάδα στο παλαιστινιακό εθνικιστικό κίνημα. Η Χαμάς ωστόσο –τρομοκρατική οργάνωση για το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ –κέρδισε στις εθνικές εκλογές του 2006.