Ενα υπολογιστικό μοντέλο που μπορεί να πραγματοποιεί με περισσότερη ακρίβεια μακροπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις, υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν επιστήμονες της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Εφόσον το νέο υπολογιστικό μοντέλο επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των βρετανών μετεωρολόγων, τότε, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ο αντίκτυπος στην οικονομία της χώρας θα είναι μεγάλος καθώς μεγάλες επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς θα είναι έγκαιρα και καλύτερα προετοιμασμένοι απέναντι σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τους βρετανούς ειδικούς, η νέα υπολογιστική φόρμουλα μακροπρόθεσμης πρόβλεψης που έχουν αναπτύξει, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες ικανότητες μιας διάταξης ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες επιτρέπουν την πιο ολοκληρωμένη προσομοίωση της εξέλιξης του κλίματος. Μπορούν δηλαδή αυτοί οι υπερυπολογιστές να αναλύσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια δεδομένα για την ατμόσφαιρα και τη θάλασσα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να ανιχνεύουν ακόμη και μικρής έκτασης διαφοροποιήσεις στο Ρεύμα του Κόλπου και την παγοκάλυψη της Αρκτικής Θάλασσας, οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον καιρό της Βρετανίας.

Ο καθηγητής Ανταμ Σκάιφε, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα τα υπάρχοντα υπολογιστικά μοντέλα ήταν σε θέση να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες προβλέψεις με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 62%. «Τώρα, η νέα φόρμουλα που έχουμε αναπτύξει ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 80%». Λεπτομέρειες για το νέο αυτό υπολογιστικό μοντέλο θα δημοσιευτούν στην επιστημονική επιθεώρηση «Geophysical Research Letters». Οι βρετανοί ειδικοί λένε ότι καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρο τον πλανήτη, προκαλώντας τεράστιο όγκο υλικών ζημιών αλλά και απώλεια ανθρώπινων ζωών, η δυνατότητα μελλοντικής πρόγνωσης του καιρού μπορεί να έχει μεγάλα οικονομικά οφέλη.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ. Οπως τονίζεται στην εφημερίδα «Τάιμς», ωφελημένοι από το νέο υπολογιστικό μοντέλο μπορεί να είναι οι ασφαλιστικοί όμιλοι που θα έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν και να εκτιμήσουν το κόστος καταστροφών από επικείμενες κακοκαιρίες. Τα νοσοκομεία θα προετοιμάζονται για την εμφάνιση αυξημένων περιστατικών που συνδέονται με ατυχήματα από κακοκαιρία, ενώ κρατικοί φορείς και υποδομές όπως αεροδρόμια θα είναι σε θέση να σταθμίζουν εγκαίρως την αγορά υλικών για την απομάκρυνση χιονιού από τους δρόμους ή τα φτερά των αεροπλάνων. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του καιρού δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε δεχθεί σφοδρές επικρίσεις το 2009, όταν είχε προβλέψει ότι το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς θα επικρατήσουν ζέστη και ξηρασία ενώ αποδείχθηκε ένα πολύ υγρό καλοκαίρι. Εκτοτε, η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εγκατέλειψε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις.

Ακριβέστερη προσομοίωση του κλίματος

H νέα υπολογιστική φόρμουλα μακροπρόθεσμης πρόβλεψης στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις αυξημένες ικανότητες μιας διάταξης ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες επιτρέπουν την πιο ολοκληρωμένη προσομοίωση της εξέλιξης του κλίματος