Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ για την συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης που ανακοίνωσαν από τη Λωρίδα της Γάζας η Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με την έως πρότινος αντίπαλη ομάδα, την ισλαμική Χαμάς.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ζεν Ψάκι δήλωσε ότι η χρονική συγκυρία της απόφασης αυτής προβληματίζει και σημείωσε ότι μπορεί να περιπλέξει σοβαρά τις ειρηνευτικές συνομιλίες, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, μεταξύ της παλαιστινιακής πλευράς και του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι η ισλαμική οργάνωση Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.

Η συμφωνία έρχεται την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ της Φατάχ και του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με το Ισραήλ βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Φατάχ και Χαμάς κατά τη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συγκροτηθεί μέσα στις προσεχείς πέντε εβδομάδες και σε έξι μήνες θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, αφού πρώτα προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από την Παλαιστινιακή Βουλή.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αμπάς προτίμησε να διασφαλίσει ειρήνη με τη Χαμάς αντί με το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, έχουν καταληκτική ημερομηνία την 29η Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρντέινεχ, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ενότητα είναι ένα εσωτερικό ζήτημα.