Η βουλή της Ρώμης παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, με 344 «ναι» και 188 «όχι». Η απαιτούμενη πλειοψηφία ήταν 265 ψήφοι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να συνδέσει την ψηφοφορία αυτή με την έγκριση της πρώτης δέσμης μέτρων για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα ανανέωσης πέντε συμβάσεων έργου για συνολική χρονική διάρκεια τριών ετών, χωρίς την εξειδίκευση των καθηκόντων του κάθε εργαζόμενου.

Ο υπουργός εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί και η έγκριση της Γερουσίας, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κύρια περιεχόμενα του εν λόγω μέτρου.

Στην Γερουσία, όμως, η κυβέρνηση Ρέντσι δεν διαθέτει την άνετη αριθμητική υπεροχή της Βουλής, όπου το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Επισήμως, η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο, η οποία δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο, έχει δεσμευθεί να το στηρίξει μέχρι την τελική του έγκριση.

Πολλοί παρατηρητές τονίζουν, όμως, ότι ουδείς είναι σε θέση, στη φάση αυτή, να αποκλείσει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Ο πρωθυπουργός ακύρωσε τη συμμετοχή του σε φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα

Παράλληλα, ο Ματέο Ρέντσι, έκανε γνωστό ότι τελικά δεν πρόκειται να πάρει μέρος στο λεγόμενο «Ματς της καρδιάς», το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 19 Μαΐου στο στάδιο Φράνκι της Φλωρεντίας.

Πρόκειται για φιλανθρωπικό αγώνα με τη συμμετοχή πολιτικών, τραγουδιστών και ηθοποιών για την οικονομική στήριξη της οργάνωσης Emergency, η οποία παρέχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε εμπόλεμες περιοχές.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπογράμμισε ότι η μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα από τη δημόσια τηλεόραση Rai, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, μια μόλις εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, θα αποτελούσε έμμεση πολιτική διαφήμιση για τον Ρέντσι.

«Δεν θα πάρω μέρος στον αγώνα. Εξαιτίας, όμως, του θυμού και του φόβου του κινήματος του Γκρίλο, για πρώτη φορά λερώνεται με λάσπη ένα φιλανθρωπικό γεγονός, όπως το Ματς της καρδιάς, το οποίο εδώ και χρόνια ενώνει τους ιταλούς», έγραψε ο Ματέο Ρέντσι στη σελίδα του στο Facebook.