Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος απόσχισης των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, ενώ η κατάσταση στην περιοχή έχει οξυνθεί με τον Σεργκέι Λαβρόφ να απειλεί με επέμβαση και τη Ρωσία διεξάγει νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα δυτικά της σύνορα.

«Ο κίνδυνος να αποσχιστούν οι ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας είναι πραγματικός», τόνισε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βαρσοβία. «Φοβάμαι ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε για πολύ τις επόμενες πράξεις του ουκρανικού δράματος», πρόσθεσε.

Ο πολωνός πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιθανόν να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Reuters, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξήγαγαν την Τετάρτη στρατιωτικά γυμνάσια στη νοτιοδυτική περιοχή Ροστόβ, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία,

Τη διεξαγωγή των γυμνασίων την ανακοίνωσε εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Απέφυγε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τα γυμνάσια αυτά.

Υλικό που κατέγραψαν εικονολήπτες της τηλεοπτικής υπηρεσίας του πρακτορείου ειδήσεων Reuters απεικονίζει φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων —τζιπ, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού, αυτοκινούμενων πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών και αυτοκινούμενων πυραύλων εδάφους-αέρος— να κινούνται σε σχηματισμούς σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Λαβρόφ: «Οι Αμερικανοί πίσω από το «σόου» του Κιέβου»

Νωρίτερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα τόσο προς το Κίεβο όσο και προς την Ουάσιγκτον.

Δηλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ηγούνται» των ενεργειών των αρχών του Κιέβου και προειδοποίησε ότι, εάν απειληθούν τα συμφέροντα των πολιτών της Ρωσίας και εάν δεχθούν επίθεση τα εδάφη τους, η Μόσχα θα απαντήσει.

«Είχαν ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζουν «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», αλλά τώρα που ο (αμερικανός αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση», σχολίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

«Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε.

«Εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στην Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε παραπέμποντας στη ρωσική εισβολή στη Γεωργία το 2008.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του Κιέβου μιλά ανοιχτά πλέον για αμερικανική στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση που υπάρξει ρωσική εισβολή.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας τερμάτισε και επισήμως την εκεχειρία του Πάσχα και θα επαναλάβει την «ενεργό φάση» της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» κατά των φιλορωσικών αυτονομιστικών οργανώσεων στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρώτος αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα ασφαλείας Βιτάλι Γιάρεμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, διευκρίνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και πρόσθεσε: «Στο προσεχές μέλλον θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και θα δείτε τα αποτελέσματα».

Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, πρόσθεσε: «Λάβαμε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα μάς αφήσουν μόνους με έναν επιτιθέμενο. Ελπίζουμε ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αυτή η υποστήριξη θα είναι περισσότερο ουσιαστική».