«Ο λαϊκισμός είναι ένα φίδι που γοητεύει τους Ευρωπαίους όπως το φίδι της Βίβλου και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Οσο περισσότερο αισθανόμαστε παράλυτοι από τον φόβο, τόσο λιγότερο θα είμαστε σε θέση να παλέψουμε για την Ευρώπη που ονειρευόμαστε». Είναι αυτή η προειδοποίηση που απευθύνει στους πολιτικούς αλλά και τους πολίτες της Ευρώπης ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, πρωταγωνιστής του Μάη του ’68 και ηγετική φυσιογνωμία του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ο γαλλογερμανός πολιτικός εξήγησε πως επέλεξε να μη θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες ευρωεκλογές για λόγους περισσότερο προσωπικούς παρά πολιτικούς. Εχοντας ξεπεράσει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και όντας 69 ετών, ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ θεωρεί πως πλέον είναι μεγάλος για την πολιτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως σταμάτησε να πιστεύει στο ευρωπαϊκό όραμα. Δηλώνει πως δεν είναι απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ΕΕ αλλά αναγνωρίζει πως για να φθάσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης θα χρειαστεί αρκετός καιρός.

Το κύριο πρόβλημα της Γηραιάς Ηπείρου είναι, σύμφωνα με τον Κον-Μπεντίτ, «το πώς θα καταφέρει να φθάσει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική κυριαρχία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης, πλέον η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο. Ορίζοντας την εθνική κυριαρχία ως την ελευθερία του κάθε λαού να ορίζει ο ίδιος τους θεσμούς και τα μοντέλα που καθορίζουν την πορεία του, ο Κον-Μπεντίτ δηλώνει πως οι Ευρωπαίοι έχουν απολέσει αυτήν την ελευθερία και πιστεύει πως ο μόνος τρόπος που μπορούν να την επανακτήσουν είναι μέσω της δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής κυριαρχίας. «Πρόκειται όμως για μια ιστορική αλλαγή», προσδιόρισε, «η οποία δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή, ούτε από τους ψηφοφόρους ούτε από τους πολιτικούς».

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του Βαν Ρομπάι αναφορικά με την απροθυμία των ιστορικών κομμάτων της ΕΕ να αγωνιστούν για το ευρωπαϊκό όραμα – τα οποία μάλιστα αρκετές φορές ασπάζονται και αναπαράγουν σλόγκαν των λαϊκιστών -, ο Κον-Μπεντίτ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «το υπνωτικό της Ευρώπης» προσθέτοντας ότι «όσοι κάνουν πολιτική όπως αυτός ή ο Μπαρόζο δημιουργούν προβλήματα στον αγώνα των ευρωπαϊστών».

Αλλά ο Κον-Μπεντίτ υπήρξε επικριτικός και προς τα ιστορικά ευρωπαϊκά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατικών.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντέδρασαν με μεγάλη καθυστέρηση σε διακυβερνητικό επίπεδο και αυτό αποδυνάμωσε την ιδέα της Ευρώπης. Ο Γιούνκερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, δήλωσε πως επιθυμεί μια περισσότερο κοινωνική Ευρώπη και έναν κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό. Αλλά ως επικεφαλής του Eurogroup προσαρμόστηκε στη λιτότητα η οποία γονάτισε την Ελλάδα. […] Αυτός δεν είναι αξιόπιστος τρόπος για να κάνει κάποιος πολιτική. Το ίδιο ισχύει και για τον Σουλτς: σοσιαλιστής και οικολόγος μόνο στα λόγια. Στην πράξη όμως συμβιβάστηκε με τη Μέρκελ σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και κρατικών προϋπολογισμών και αυτό εξασθένισε την ιδέα της Ευρώπης».

Οσον αφορά τους λαϊκιστές και τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις, ο Κον-Μπεντίτ υπενθυμίζει ότι κυμαίνονται γύρω στο 20%, πράγμα που σημαίνει ότι 8 στους 10 ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της Ευρώπης. Το κατά πόσο θα μπορέσουν οι λαϊκιστές να επηρεάσουν τους ευρωπαίους ψηφοφόρους δεν εξαρτάται τόσο από εκείνους όσο από τους ευρωπαϊστές.

Το τέλος του λαϊκισμού

«Αν καταφέρουμε εμείς οι ευρωπαϊστές να χτίσουμε την ενωμένη Ευρώπη και να είμαστε αξιόπιστοι τότε ο λαϊκισμός δεν θα είναι μεταδοτικός»

– Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ