Περισσότεροι από ένας στους πέντε γάμους κατέληξαν σε διαζύγιο την προηγούμενη χρονιά στο Ιράν, παρά την κυβερνητική πολιτική που προωθεί τους γάμους και τις γεννήσεις, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η γήρανση του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό των διαζυγίων έφτασε πλέον το 21%, έναντι 12% που ήταν πριν 7 χρόνια. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο διαδεδομένο στις μεγάλες πόλεις: στην Τεχεράνη σχεδόν ένας στους τρεις γάμους διαλύεται.

«Στη διάρκεια του ιρανικού έτους 1392 (Μάρτιος 2013 – Μάρτιος 2014) υπήρξαν 757.197 γάμοι (μείωση 4,4%) και σχεδόν 158.753 διαζύγια (αύξηση 4,6%)» στη χώρα, δήλωσε ο Αχμάντ Τοϊσαρκανί, επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας δημοτολογίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Σύμφωνα με τον Τοϊσαρκανί, η μεγάλη αύξηση των διαζυγίων οφείλεται στις επεμβάσεις της οικογένειας ενός εκ των συζύγων στα εσωτερικά του ζευγαριού, στον μη σεβασμό των οικονομικών όρων του γάμου, στη φτώχεια, στα ναρκωτικά ή στην ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα ο αριθμός αύξησης του πληθυσμού σημείωσε πτώση 1,2% σε σχέση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους τούς τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο γήρανσης του πληθυσμού της χώρας.

Ο ίδιος ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε από το κοινοβούλιο να λάβει μέτρα για την αύξηση του αριθμού των γεννήσεων. Στόχος είναι να διπλασιαστεί ο ιρανικός πληθυσμός, που εκτιμάται στα 77 εκατομμύρια, ώστε να φτάσει τα 150 εκατομμύρια σε 50 χρόνια.