Μία επιστολή που συντάχθηκε όσο ο Τιτανικός βρισκόταν εν πλω, με ημερομηνία 14 Απριλίου 1912, ημέρα που το πλοίο έπεσε πάνω στο παγόβουνο πρόκειται να δημοπρατηθεί σε λίγες ημέρες στη Βρετανία.

Η Εστερ Χαρτ που επέζησε του ναυαγίου, έγραψε μία επιστολή στη μητέρα της στο Τσάντγουελ Χιθ του ανατολικού Λονδίνου το πρωί πριν από το ναυάγιο. Το γράμμα δεν εστάλη ποτέ.

Η Εστερ το ανακάλυψε στο σακάκι του συζύγου της, μετά τη διάσωση της ίδιας και της επτάχρονης τότε κόρης της. Ο σύζυγός της, Μπέντζαμιν, ήταν ένας από τους 1.522 νεκρούς του ναυαγίου.

Η επιστολή, γραμμένη στο επιστολόχαρτο της White Star Line δημοπρατείται στις 26 Απριλίου από τον οίκο Henry Aldridge & Son of Devizes, στο Ουιλτισάιρ.

Ο δημοπράτης Αντριου Όλντριτζ είπε ότι η επιστολή «αποτελεί το μόνο σωζόμενο δείγμα του είδους που γράφτηκε τη μοιραία μέρα, που επιβίωσε του ναυαγίου» και που ανήκε σε ένα πρόσωπο γνωστό που επέζησε του ναυαγίου.

Στην επιστολή, η Έστερ γράφει ότι την πείραξε η θάλασσα και τονίζει το γεγονός ότι η εταιρεία διαφήμιζε τη σταθερότητα του πλοίου. «Για μένα, πάντως, κουνάει» γράφει και αναφέρει ότι «οι ναύτες λένε ότι έχουμε ένα εξαιρετικό ταξίδι μέχρι στιγμής».

Στην ίδια δημοπρασία θα δημοπρατηθεί ένα σπάνιο μενού της δεύτερης τάξης του Τιτανικού που χρησιμοποιήθηκε ως καρτ ποστάλ από μέλη του πληρώματος.

Το μενού αναμένεται να πουληθεί για περισσότερα από 97.400 ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα δύο μενού της δεύτερης τάξης που σώζονται, καθώς σχεδόν όλοι οι άρρενες επιβάτες της τάξης αυτής πνίγηκαν.

Το μενού για το πρωινό της 11ης Απριλίου 1912 εστάλη από τον Τζέικομπ Γκίμπονς οικονόμο της σάλας της Β’ Τάξης στη σύντροφό του, Λ.Πάιν. Το έστειλε όταν το πλοίο σταμάτησε στο Κουίνσταουν της Ιρλανδίας, το τελευταίο λιμάνι του Τιτανικού πριν ναυαγήσει.

Ο Γκιμπονς επέζησε της τραγωδίας.

Στο μενού της δεύτερης τάξης μπορεί κανείς να βρει ρέγκες, ψητά βοδινά νεφρά, μπέικον, λουκάνικο και πουρέ πατάτας, ζαμπόν και τηγανητά αυγά, κέικ και σιρόπι σφενδάμου.

Το μενού αναμένεται να πουληθεί ακριβά λόγω και του μηνύματος που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του.

Ο Τιτανικός βυθίστηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Απριλίου 1912, την πέμπτη ημέρα του παρθενικού του ταξιδιού από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, έχοντας χτυπήσει σε παγόβουνο στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.