Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια. Και η συναισθηματική φόρτιση έντονη. Εναν χρόνο, όμως, μετά τη βομβιστική επίθεση που μετέτρεψε τη γιορτή σε εφιάλτη, σχεδόν 36.000 δρομείς, 9.000 περισσότεροι απ’ ό,τι συνήθως, και ένα εκατομμύριο θεατές, αριθμός διπλάσιος από τον συνηθισμένο, «πήραν πίσω» χθες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της διοργανώτριας Αρχής, τον «αγώνα τους»: τον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Νικητής, με χρόνο 2:08:37, αναδείχθηκε για πρώτη φορά εδώ και 31 χρόνια ένας Αμερικανός, ο 38χρονος Μεμπ Κεφλεζίγκι, αργυρός ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004. Πάνω στη φανέλα του, γύρω από το όνομά του, ο γεννημένος στην Ερυθραία Κεφλεζίγκι είχε γράψει τα ονόματα των τεσσάρων ανθρώπων που χάθηκαν πέρυσι εξαιτίας των αδελφών Τσαρνάεφ: του 8χρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ, της 29χρονης Κριστλ Κάμπελ και της 23χρονης Λιου Λίνγκζι, που σκοτώθηκαν από τις εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού, καθώς και του 27χρονου αστυνομικού Σον Κόλιερ, που έχασε τη ζωή του κατά την καταδίωξη των δύο δραστών, λίγες ημέρες αργότερα. Στις γυναίκες, η Κενυάτισσα Ρίτα Τζέπτου διατήρησε τον περσινό της τίτλο τερματίζοντας με χρόνο 2:18:57 –αυτή τη φορά, όμως, ήταν ελεύθερη να το γιορτάσει.

Το σύνθημα «Βοστώνη ισχυρή» βρισκόταν παντού, από τα λεωφορεία που άφησαν τους μαραθωνοδρόμους στη γραμμή εκκίνησης μέχρι τα πανό που πλαισίωναν τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων. Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης είναι ο παλαιότερος της σύγχρονης εποχής. Ο χθεσινός ήταν ο 118ος Μαραθώνιος της πόλης. Αλλά ήταν διαφορετικός από όλους τους προηγούμενους. Στις 6 π.μ. 100 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς άρχισαν να διανύουν πεζή τη διαδρομή. Στις 8.45 π.μ. τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της περσινής επίθεσης, των τεσσάρων νεκρών και των 260 τραυματιών.

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί και πράκτορες του FBI, διπλάσιοι από πέρυσι, είχαν αναλάβει τη φρούρηση του Μαραθωνίου. Ελικόπτερα της αστυνομίας, κάμερες παρακολούθησης, ανιχνευτές μετάλλων, εκπαιδευμένα σκυλιά συμπλήρωναν τα μέτρα ασφαλείας. Οι θεατές είχαν κληθεί να αφήσουν τσάντες και παιδικά καροτσάκια στο σπίτι και να μεταφέρουν τα πράγματά τους σε διάφανες πλαστικές σακούλες. «Νιώθουμε ανάμεικτα συναισθήματα» έλεγε η Ντόνα Τριπ, που περίμενε μαζί με τα τρία παιδιά της κοντά στη γραμμή του τερματισμού τον σύζυγό της, δρομέα και φέτος, όπως και πέρυσι. «Αλλά είμαστε «Βοστώνη ισχυρή»!».

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Στον χθεσινό Μαραθώνιο συμμετείχαν αρκετοί από τους δρομείς που δεν πρόλαβαν πέρυσι, λόγω των εκρήξεων, να τερματίσουν. «Είμαι εδώ, επέστρεψα και θα ολοκληρώσω αυτό που δεν ολοκλήρωσα πέρυσι» έλεγε η 50χρονη Μέρι Κάνινγχαμ από τη Φλόριδα. Αλλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν ακριβώς λόγω της περυσινής βομβιστικής επίθεσης. «Και αν με ανατινάξουν φέτος, του χρόνου θα πάρουν δύο άλλοι τη θέση μου» δήλωσε ο 49χρονος Ντέιβ Σο από το Χιούστον. Αρκετοί έτρεξαν στη θέση φίλων και συγγενών τους που τραυματίστηκαν πέρυσι. Η 38χρονη Σαμπρίνα Ντέλο Ρούσο, για παράδειγμα: έτρεξε τον πρώτο της Μαραθώνιο για χάρη της φίλης της Ροζάν Σντόια, που έχασε το δεξί της πόδι.

Ορισμένοι επιζήσαντες εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή προκειμένου να διασχίσουν, συμβολικά, τη γραμμή του τερματισμού μαζί με τον «πληρεξούσιο» δρομέα τους. Και άλλοι, όπως ο Τζεφ Μπάουμαν, ο οποίος έχασε από την περυσινή βομβιστική επίθεση και τα δυο του πόδια, για να αναγνωρίσει κατόπιν από το κρεβάτι του νοσοκομείου στις φωτογραφίες τον έναν βομβιστή, τον 26χρονο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, και να βοηθήσει τις Αρχές στον εντοπισμό του, ήταν εκεί για να επευφημήσουν και να συγχαρούν όλους όσοι τερμάτιζαν.

Τσαρνάεφ

Τα αδέλφια που διψούσαν για εκδίκηση

Δύο αδέλφια με καταγωγή από την Τσετσενία που ζούσαν στις ΗΠΑ για περισσότερο από δέκα χρόνια ήταν οι δράστες της περυσινής βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης. Ο 26χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς λίγες ημέρες μετά την επίθεση ενώ ο 20χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ αναμένει επί του παρόντος τη δίκη του και αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι αδελφοί Τσαρνάεφ ήθελαν να εκδικηθούν για τους αμερικανικούς πολέμους σε μουσουλμανικές χώρες.