Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε το Κίεβο ότι παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη για την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Γίνονται βήματα -πάνω απ’ όλα από εκείνους που άρπαξαν την εξουσία στο Κίεβο- που όχι μόνο δεν τηρούν, αλλά παραβιάζουν βάναυσα τη συμφωνία της Γενεύης», τόνισε.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως η επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά στο Σλαβιάνσκ, που ελέγχεται απο φιλορώσους αυτονομιστές, ήταν ένα έγκλημα και δείχνει πως το Κίεβο δεν θέλει να ελέγξει «τους εξτρεμιστές».

Όπως είπε, «οι αρχές δεν κάνουν τίποτα, ούτε καν κουνούν το δαχτυλάκι τους για να αντιμετωπίσουν τα αίτια που κρύβονται πίσω από την βαθιά εσωτερική κρίση στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και στις ΗΠΑ: «Προτού μας δώσουν τελεσίγραφα, απαιτώντας να εκπληρώσουμε αιτήματα μέσα σε δύο η τρεις ημέρες με την απειλή κυρώσεων, θα καλούσαμε επειγόντως τους αμερικανούς εταίρους μας να αποδεχθούν πλήρως την ευθύνη για εκείνους που έφεραν στην εξουσία».

Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, γιατί είναι «μια μεγάλη, ανεξάρτητη δύναμη που ξέρει τι θέλει».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους ρωσόφωνους από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Η τροποποίηση αυτή έρχεται μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία και γίνεται σε μια περίοδο που κορυφώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου ζουν κατά πλειοψηφία ρωσόφωνοι.