Φανερά αδυνατισμένοι και κουρασμένοι, οι τέσσερις γάλλοι δημοσιογράφοι που κρατούνταν όμηροι επί 10 μήνες στη Συρία, επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Στο αεροδρόμιο τούς ανέμεναν οι οικογένειές τους, αλλά και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σχεδόν 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απελευθέρωσής τους, οι δημοσιογράφοι έδωσαν κάποια πρώτα στοιχεία για την περιπέτεια που πέρασαν.

Ο ένας από αυτούς, ο Νικολά Ενέν, αφηγήθηκε την αποτυχημένη απόπειρά του να αποδράσει και μια «μακρά πορεία από κρατητήριο σε κρατητήριο» σε μια χώρα σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο σύντροφός του όλους αυτούς τους μήνες, ο έμπειρος ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού Europe1, Ντιντιέ Φρανσουά, έκανε λόγο για «10 μήνες στα υπόγεια, χωρίς να βλέπουμε το φως της ημέρας» και αποκάλυψε ότι μερικές φορές οι απαγωγείς τους αλυσόδεναν μεταξύ τους.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν σήμερα με ξυρισμένες τις μακριές γενειάδες τους -κληρονομιά της αιχμαλωσίας τους- και έτυχαν θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο Ολάντ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι.

«Ήταν μια μακριά περίοδος, όμως ουδέποτε αμφιβάλαμε. Ξέραμε ότι είχε κινητοποιηθεί όλος ο κόσμος» είπε ο ένας ακόμα από τους ομήρους, ευχαριστώντας «τους διπλωμάτες και τους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών που έκαναν μια εκπληκτική, πολύ διακριτική δουλειά, όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, για να καταφέρουν να μας πάρουν από εκεί».

Έχοντας στην αγκαλιά του τα δύο του παιδιά ο Ενέν, εμφανώς χαρούμενος αλλά καταβεβλημένος ρωτήθηκε από τους συναδέλφους του εάν τους συμπεριφέρθηκαν καλά και απάντησε απλά: «Όχι πάντα».

Ο πρόεδρος Ολάντ επανέλαβε από την πλευρά του ότι το Παρίσι δεν κατέβαλε λύτρα για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούσε προηγούμενο.

«Όλα έγιναν μέσω διαπραγματεύσεων, μέσω συζητήσεων. Δεν θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι και άλλοι παραμένουν όμηροι στη Συρία.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά και ο φωτορεπόρτερ Εντουάρ Ελιά απήχθησαν στις 6 Ιουνίου 2013 ενώ βρίσκονταν στο Χαλέπι.

Λίγες ημέρες αργότερα, κοντά στη Ράκα, έπεσαν θύματα απαγωγής ο Νικολά Ενέν, δημοσιογράφος του περιοδικού Le Point και ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ Πιερ Τορέ.

Οι τέσσερις εντοπίστηκαν από μια περίπολο του τουρκικού στρατού τη νύχτα της Μ. Παρασκευής προς το Μ. Σάββατο κοντά στην τουρκική πόλη Ακτσάκαλε, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.