Σεισμική δόνηση μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Παρασκευή την πόλη του Μεξικού, όπως και το παραθαλάσσιο θέρετρο Ακαπούλκο, αναγκάζοντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και προκαλώντας διακοπές ρεύματος, όχι όμως θύματα ή σοβαρές ζημιές.

Ο σεισμός καταγράφθηκε στις 09.27 τοπική ώρα (17.27 ώρα Ελλάδας), 265 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μεξικού, στην πολιτεία Γκερέρο, κοντά στην πόλη Τεκπάν σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωολογική Υπηρεσία (USGS), η οποία είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού σε 7,5 βαθμούς.

Σύμφωνα με τη USGS ο σεισμός ήταν σχετικά ρηχός και σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 24 χιλιομέτρων. Η σεισμολογική Υπηρεσία του Μεξικού έχει εκτιμήσει το μέγεθος της δόνησης στους 7 βαθμούς.

Ο συντονιστής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Μεξικού, Λουίς Φελίπε Πουέντε, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «μέχρι στιγμής» δεν έχει εκδοθεί καμία προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα κεντρικά της χώρας, κυρίως στο Μεξικό, την πρωτεύουσα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως και στα ανατολικά, στην πολιτεία Βερακρούζ ή στα νότια, στις πολιτείες Γκερέρο, Οαξάκα και Τσιάπας.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στις πολιτείες όπου ο σεισμός έγινε αισθητός, όμως, έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές» πρόσθεσε ο Πουέντε.

Στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Μιγκέλ Ανχελ Μανκέρα ανέφερε ότι οι αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση ορισμένων κτιρίων.

«Εως αυτή τη στιγμή παρατηρούμε μόνο εκκενώσεις κτιρίων, θα συνεχίσουμε τις αναφορές μας» έγραψε ο δήμαρχος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στη συνοικία Ρομά, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μετέδωσαν ότι υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση ενώ έσπασαν βιτρίνες. Επίσης, τοίχοι κατέρευσαν χωρίς ωστόσο σοβαρές συνέπειες, σύμφωνα με τις αρχές.

Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της πόλης είναι συνηθισμένοι στις σεισμικές δονήσεις, ο σεισμός τους φάνηκε ιδιαίτερα ισχυρός και με μεγάλη διάρκεια.

«Τα έπιπλα κουνιόντουσαν πέρα δώθε και τα CD μου έπεσαν από το έπιπλο. Βγήκα γρήγορα (στον δρόμο) και ξέχασα τα κλειδιά μου» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αντζέλικα Λάσο, 30 ετών, που απομακρύνθηκε από το διαμέρισμά της στον τρίτο όροφο κτιρίου στη συνοικία Ρομά.

Ορισμένοι κάτοικοι έτρεξαν έξω από τα σπίτια τους φορώντας τις πιτζάμες τους.

«Επρεπε να κρατηθώ από ένα δέντρο, σαν να ήμουν μεθυσμένος» δήλωσε ο Πέδρο Χερνάντεζ, ένας 68χρονος, που εργάζεται ως θυρωρός στα κεντρικά της Πόλης του Μεξικού.

Ελικόπτερα πραγματοποιούν περιπολίες πάνω από την πρωτεύουσα που ήταν σχεδόν άδεια λόγω της σημερινής ημέρας, της Αγίας Παρασκευής, για να εκτιμήσουν τις ενδεχόμενες ζημιές.

Το αεροδρόμιο του Μεξικού όπως και η δημόσια πετρελαϊκή εταιρεία Pemex επιβεβαίωσαν ότι η λειτουργία τους συνεχίζεται κανονικά.

Στο θέρετρο του Ακαπούλκο, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, στις ακτές του Ειρηνικού, η σεισμική δόνηση προκάλεσε πανικό μεταξύ των τουριστών όπου είχαν ταξιδέψει εκεί για να περάσουν το Πάσχα.

«Ημασταν έτοιμοι να κατεβούμε για να πάρουμε πρωινό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου όταν το έδαφος άρχισε να σείεται. Βγήκαμε τρέχοντας από τις σκάλες στο δρόμο, από τον 5ο όροφο, και φοβηθήκαμε πάρα πολύ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελιά Νουνιέζ, που ήρθε με την οικογένειά της από τα κεντρικά της χώρας.

Το 1985 τμήμα της πρωτεύουσας του Μεξικού είχε καταστραφεί από έναν σεισμό 8,1 βαθμών που είχε προκαλέσει τον θάνατο 3.700 ανθρώπων.