Ο «κόκκινος» Ντάνι αποφάσισε να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική και να αφιερωθεί στην ποδοσφαιρική ομάδα που διοικεί.

Όπως ανακοίνωσε ο 69χρονος Ντανιέλ Κον Μπεντίτ δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες ευρωεκλογές και χαρακτήρισε τη τελευταία ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ως μία «συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή» αλλά, όπως είπε, «έχει έρθει η ώρα να περάσει η σκυτάλη στη νέα γενεά».

«Είκοσι χρόνια της ζωής μου φθάνουν στο τέλος τους. Και κοιτάω μπροστά και δεν μπορώ να μην σκέφτομαι: θα υπάρξουν άραγε ακόμη 20 χρόνια; Πολύ ενοχλητική σκέψη» είπε.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ θα ασχοληθεί με την μικρή ποδοσφαιρική ομάδα που διοικεί από το 2012, η οποία «συγκεντρώνει πρόσωπα από διαφορετικές γειτονιές, εθνικότητες και κοινωνικές ομάδες». Στα σχέδιά του περιλαμβάνονται η συγγραφή βιβλίου για την εβραϊκή του ταυτότητα και το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για το ποδόσφαιρο.

Μία από τις ηγετικές μορφές του γαλλικού Μάη του ’68, ο Κον Μπεντίτ απελάθηκε από τη Γαλλία για τον ρόλο του στο φοιτητικό κίνημα και δεν του επετράπη να επιστρέψει παρά μόνο δέκα χρόνια αργότερα.

Αφού έγινε μέλος των Γερμανών Πρασίνων εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο το 1994. Με τη διπλή του υπηκοότητα και τη γλωσσομάθειά του, ο φεντεραλιστής Κον Μπεντίτ αποτέλεσε τον ιδανικό «κράχτη» του σκοπού της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί δύο ολόκληρες δεκαετίες.

Ο συνάδελφος και φίλος του Ζοζέ Μποβέ είπε ότι ο Κον Μπεντίτ «ήταν η ενσάρκωση της Ευρώπης».

Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου στη Μοντομπάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Ο πατέρας του ήταν ένας γερμανο – εβραίος δικηγόρος που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία το 1933. Η μητέρα του ήταν Γαλλίδα. Ο Κον Μπεντίτ μεγάλωσε στη Γαλλία χωρίς επίσημη υπηκοότητα. Στα 18 για να αποφύγει τη θητεία στον γαλλικό στρατό, ο Κον Μπεντίτ πήρε τη γερμανική υπηκοότητα και την κράτησε μέχρι σήμερα.

Το 1968, ως αναρχικός φοιτητής Κοινωνιολογίας στη Ναντέρ, ηγήθηκε των πρώτων διαδηλώσεων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι οποίες τον Μάιο εξελίχθηκαν σε μεγάλης κλίμακας εξέγερση σε όλη τη χώρα. Όταν ο πρόεδρος ντε Γκολ ανακάλυψε ότι ο Κον Μπεντίτ ήταν Γερμανός τον απέλασε από τη Γαλλία ως «ανεπιθύμητο».

Εκεί εργάστηκε σε έναν εναλλακτικό παιδικό σταθμό στη Φρανκφούρτη τη δεκαετία του 1970, πριν ξεκινήσει την πολιτική του πορεία αρχικά στην τοπική πολιτική, μετά στους Πράσινους και μετά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αριστερός που φλερτάρει με τον (νεο)φιλελευθερισμό έχει δεχθεί τα πυρά και από τις δύο πλευρές: οι μεν συντηρητικοί τον κατηγορούν επειδή έχει ταχθεί υπέρ της νομιμοποίησης των μαλακών ναρκωτικών, της ελεύθερης διακίνησης των μεταναστών και την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας και οι αριστεροί επειδή υποστήριξε τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Βοσνία και Αφγανιστάν και θεωρείται υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς.

Οι παρεμβάσεις του για την Ελλάδα συχνές. Όταν η χώρα έμπαινε στο μνημόνιο, ο Κον Μπεντίτ άστραψε και βρόντηξε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Είστε τελείως τρελοί. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατο» είπε επικρίνοντας τους όρους των δανείων με επιτόκιο κατά μέσο όρο 5%. «Κερδίσαμε χρήματα σε βάρος της Ελλάδας. Είναι απαράδεκτο. Έχω την εντύπωση ότι τώρα στις κυβερνήσεις, λένε «θέλω να βγάλω χρήματα σε βάρος της Ελλάδας»» ανέφερε.