Τη θέσπιση βραβείου που τιμά το δημοσιογραφικό θάρρος ανακοίνωσε την Τρίτη το διεθνές ίδρυμα Women’s Media, στη μνήμη της γερμανίδας φωτορεπόρτερ Ανια Νίντρινγκαους (φωτογραφία) που έχασε τη ζωή της αρχές Απριλίου στο Αφγανιστάν.

Η Νίντρινγκαους ήταν μία από τις γνωστότερες γυναίκες σε αυτό το δύσκολο επάγγελμα και εργαζόταν για το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες. Ηταν η μοναδική γυναίκα σε μια ομάδα 11 φωτογράφων του πρακτορείου που είχαν τιμηθεί το 2005 με το Πούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ. Την ίδια χρονιά είχε τιμηθεί από το διεθνές ίδρυμα Women’s Media για το κουράγιο της να αποτυπώνει τις σκληρές εικόνες του πολέμου, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η 48χρονη φωτορεπόρτερ έχασε τη ζωή της όταν δέχθηκε επίθεση από αφγανό αστυνομικό, την ώρα που περίμεναν σε φυλάκιο και ενώ συνόδευαν ομάδα που μετέφερε ψηφοδέλτια από το κέντρο της πόλης Χοστ του Αφγανιστάν στο προάστιο Τάνι. Η Νίντρινγκαους πέθανε ακαριαία, ενώ η συνάδελφός της Κάθι Γκάνον υποβλήθηκε σε επέμβαση και αναρρώνει.

Στα περισσότερα από τα 25 χρόνια της φωτογραφικής καριέρας της η γερμανίδα φωτορεπόρτερ κλήθηκε να καλύψει όλους του μεγάλους πολέμους. Ηταν από τις λίγες που τολμούσε να σταθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου γιατί όπως έλεγε «είναι πολύ επικίνδυνο, είναι όμως επίσης πολύ σημαντικό και πρέπει να γίνει, πρέπει να καλυφθεί». Το βραβείο που θεσπίστηκε προς τιμήν της χρηματοδοτήθηκε με ένα εκατ. δολάρια από το ίδρυμα Χάουαρντ Μπάφετ, που είναι γιος του μεγιστάνα Μπάφετ, ενός από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Το ίδρυμα Μπάφετ έχει στόχο να βελτιώσει τη ζωή των φτωχών και απόκληρων του πλανήτη, ανθρώπων στους οποίους συχνά έστρεφε τον φακό της η Νίντρινγκαους.