Η εξήγηση που έδωσε ήταν απλή: «Αγαπώ αυτόν τον άνδρα και θέλω να τον παντρευτώ. Αυτό θέλω». Αλλά η κρίση που προκάλεσε ήταν μοναδική. Διότι είναι ο πρώτος ομοφυλόφιλος ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας που παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς του, αδιαφορώντας πλήρως για τους ιερατικούς κανόνες και τα «απαγορεύεται»

Ο γάμος έγινε το περασμένο Σάββατο σε κάποιο ξενοδοχείο του Λίνκολνσαϊρ, παρουσία φίλων και συγγενών του ζεύγους. Οι δύο γαμπροί, ο 58χρονος Τζέρεμι Πέμπερτον (αριστερά στη φωτογραφία) και ο 51χρονος Λόρενς Κάνινγκτον, ήταν ντυμένοι πανομοιότυπα: μπλε κοστούμι, κίτρινη γραβάτα, κίτρινο μαντίλι τσέπης, κίτρινο τριαντάφυλλο στο πέτο. Είχαν επίσης το ίδιο πλατύ χαμόγελο. Λίγο αργότερα, ο Πέμπερτον μπήκε στον λογαριασμό του στο twitter για να εκφράσει την ευτυχία του. Περιέγραψε την τελετή ως «πολύ συγκινητική και πολύ χαρούμενη». Ευχαρίστησε όλους όσοι του ευχήθηκαν τα καλύτερα, διαμήνυσε στους διαμαρτυρόμενους ότι είχε καλύτερα πράγματα να κάνει από το να ασχοληθεί μαζί τους κι έπειτα ενημέρωσε τους διαδικτυακούς του φίλους ότι βγαίνει από το twitter: «Ο σύζυγός μου θέλει την προσοχή μου».

Σκηνές σαν αυτή έχουν εκτυλιχθεί στην Αγγλία και την Ουαλία χιλιάδες τις τελευταίες εβδομάδες, από όταν η κυβέρνηση Κάμερον νομιμοποίησε τους γάμους των ομοφύλων, σε πείσμα και πολλών συντηρητικών βουλευτών και της Εκκλησίας. Υπήρχε μια καίρια διαφορά: ο Τζέρεμι Πέμπερτον είναι ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας, και μάλιστα υψηλόβαθμος, υπεύθυνος για τα παρεκκλήσια των νοσοκομείων στο Λίνκολνσαϊρ. Και η Αγγλικανική Εκκλησία έχει απαγορεύσει ρητά στους ιερείς της να τελούν γάμους ομοφύλων ή και να τους δίνουν την ευλογία τους, πόσω μάλλον να παντρεύονται οι ίδιοι άτομα του ίδιου φύλου.

Οι αντιδράσεις. «Συμφωνούμε όλοι πως η χριστιανική αντίληψη και το δόγμα του γάμου ως μιας ισόβιας ένωσης ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα παραμένουν αναλλοίωτα» ανέφερε η Ιερατική Οδηγία για τον Γάμο μεταξύ Ομοφύλων, την οποία εξέδωσε τον Φεβρουάριο ο Οίκος των Επισκόπων, με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι και του ομολόγου του στο Γιορκ, Τζον Σεντάμου. Ο Οίκος των Επισκόπων, συνέχιζε η Οδηγία, «θεωρεί πως δεν θα ήταν αρμόζουσα συμπεριφορά για κάποιον κληρικό να έλθει σε γάμο ομοφύλων, δεδομένης της ανάγκης να δίνουν οι κληρικοί με τη ζωή τους το παράδειγμα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική διδασκαλία». Μιλώντας στις αρχές Απριλίου στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι αναγνώρισε πως υπήρξαν διαφωνίες στους κόλπους της ιεραρχίας για το θέμα. Η έννοια του «ομοφυλόφιλου ιερέα» άλλωστε δεν είναι αδιανόητη στην Αγγλικανική Εκκλησία. Οι ομοφυλόφιλοι ιερείς έχουν δικαίωμα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης –αν και τους ζητείται βαρύ αντάλλαγμα, να δώσουν όρκο αποχής από το σεξ…

Σε κάθε περίπτωση, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι επιχειρηματολόγησε πως αν η Εκκλησία της Αγγλίας αποδεχθεί τον γάμο μεταξύ ομοφύλων, τότε θα σημάνει «απόλυτη καταστροφή» για τους χριστιανούς στην Αφρική∙ στις χώρες όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη, συνέχισε τον συλλογισμό του, οι χριστιανοί γίνονται στόχος ακριβώς επειδή ο κόσμος πιστεύει ότι η θρησκεία τους αποδέχεται τους γκέι. Προκειμένου να κάνει το επιχείρημά του μάλιστα ακόμα πιο δραματικό, μίλησε για ένα πρόσφατο ταξίδι του στην Αφρική, όπου επισκέφθηκε έναν μαζικό τάφο 369 ανθρώπων. Οπως είπε, είχαν όλοι δολοφονηθεί διότι οι ντόπιοι αποφάσισαν πως «αν αφήσουμε μια χριστιανική κοινότητα εδώ, θα μας κάνουν όλους ομοφυλόφιλους, άρα θα σκοτώσουμε όλους τους χριστιανούς».

Το συγκεκριμένο επιχείρημα ο Τζέρεμι Πέμπερτον δεν το σχολίασε. Είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν είχε συνυπογράψει ανοικτή επιστολή περίπου 20 αγγλικανών ιερέων με την προειδοποίηση πως αν η Εκκλησία αρνούνταν να επιτρέψει την τέλεση γάμων ομοφύλων στους χώρους λατρείας της, τότε θα συμβούλευαν τα μέλη του εκκλησιάσματός τους να παντρευτούν αλλού. Το βιογραφικό του Πέμπερτον δείχνει ότι χρειάστηκε να κάνει ένα μεγάλο (προσωπικό) ταξίδι για να φθάσει σε αυτήν την επιστολή και –το περασμένο Σάββατο –στον γάμο του με τον Λόρενς Κάνινγκτον. Γεννήθηκε το 1956 στο Σάουθουελ του Νότινγκαμσαϊρ, σπούδασε στην Οξφόρδη. Εντάχθηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία το 1985, σε ηλικία 29 ετών –αρχικά ιερουργούσε σε μια ενορία του Νότιγχαμσαϊρ. Το 1987 παντρεύτηκε, απέκτησε και πέντε παιδιά. Κατόπιν χώρισε. Ανέλαβε τη θέση του στα νοσοκομεία του Λίνκολνσαϊρ το 2010. Και δύο χρόνια αργότερα αναγνώρισε δημοσίως πως είναι ομοφυλόφιλος. Την πρόθεσή του να παντρευτεί τον Κάνινγκτον την είχε γνωστοποιήσει εκ των προτέρων γραπτώς στον διοικητικό του προϊστάμενο, τον επίσκοπο του Λίνκολν. Οπως διευκρίνισε μάλιστα ο τελευταίος, οι δυο τους «είχαμε κατόπιν μια συνάντηση κατά την οποία του εξήγησα τις κατευθυντήριες γραμμές του Οίκου των Επισκόπων».

Δεν είναι μόνος. Τώρα ο Πέμπερτον κινδυνεύει με πειθαρχική δίωξη. «Αν δεν υπάρξει σαφής τιμωρία, είναι σαν να λέμε «δεν εννοούσαμε πραγματικά αυτό που είπαμε». Θα προκληθεί κρίση. Ο κόσμος περιμένει από την Εκκλησία να εφαρμόζει τις διδαχές της. Τα μέλη του κλήρου έχουν δώσει δημοσίως όρκο υπακοής και πρέπει να ζουν σύμφωνα με αυτόν. Αυτή εδώ είναι μια δοκιμασία για το κύρος των επισκόπων και μια κρίσιμη δοκιμασία για τον Αρχιεπίσκοπο Ουέλμπι» δήλωσε ο αιδεσιμότατος Ροντ Τόμας, πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας Μεταρρύθμιση και μέλος της Γενικής Συνόδου. Ο Πέμπερτον θα μπορούσε να χάσει την άδεια να λειτουργεί. Θα μπορούσε επίσης θεωρητικά να αποσχηματιστεί –όπως όμως επεσήμανε γράφοντας στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο Ντέμιαν Τόμσον, συντάκτης ειδικευόμενος σε εκκλησιαστικά θέματα, «αυτό θα σήμαινε μια μπελαλίδικη νομική διαδικασία… και στο μεταξύ θα έχουν παντρευτεί και άλλοι ιερείς».

Διότι ο Πέμπερτον δεν είναι μόνος στην ανταρσία που έκανε. Ο αιδεσιμότατος Κόλιν Κάουαρντ, για παράδειγμα, επικεφαλής της ακτιβιστικής οργάνωσης Αλλάζοντας Στάση, δήλωσε για τον γάμο του τα εξής: «Είμαι πραγματικά, πραγματικά χαρούμενος που ο Τζέρεμι και ο σύντροφός του κατάφεραν επιτέλους να παντρευτούν έπειτα από μακροχρόνια σχέση. Ελπίζω πως οι επίσκοποι θα βρουν έναν τρόπο να επιβεβαιώσουν και να ευλογήσουν αυτήν τη σχέση αντί να αναλάβουν δράση εναντίον τους». Και ο εφημέριος του Σέντμπεργκ στην Κάμπρια, Ντριου Μακ, έστειλε μέσω twitter το εξής μήνυμα στον Πέμπερτον: «Συγχαρητήρια και πολλές ευχές –και είθε ο Θεός να σε ευλογεί!». Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι είχε αναγνωρίσει πως το θέμα «πραγματικά δεν είναι απλό… Είναι κάτι με το οποίο παλεύω καθημερινά, συχνά και στη μέση της νύχτας». Ο Πέμπερτον, από την πλευρά του, δείχνει να κοιμάται τις νύχτες ήσυχος.