Το έως πρότινος κυβερνών κόμμα της Ουκρανίας, το Κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ζήτησε από τους φιλορώσους αντάρτες να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποχωρήσουν από τα κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η απόφαση, που ελήφθη στα πλαίσια του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος που έγινε στην τοπική οργάνωση της επαρχίας του Ντονέτσκ (πατρίδας τουΓιανουκόβιτς), «προειδοποιεί για τον κίνδυνο η Ουκρανία να διασπαστεί και καλεί να μεταβιβαστούν εξουσίες στις επαρχίες, ώστε να συνεχίσει να υφίσταται μια ενωμένη Ουκρανία».

Το κόμμα πάντως έχει αποστασιοποιηθεί από τον Γιανουκόβιτς μετά την ανατροπή του στα τέλη Φεβρουαρίου, όμως παραμένει η μεγαλύτερη φιλορωσική δύναμη στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρέι Ντεστσίτσα μόλις έφτασε στη Γενεύη, όπου φιλοξενείται την Πέμπτη η τετραμερής διάσκεψη,δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ηΡωσία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητεςστην ανατολική Ουκρανία».

Ο ουκρανός υπουργός θα συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση μαζί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, με κύριο στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ντεστσίτσα αναφέρθηκε εξάλλου στις προσδοκίες του Κιέβου όσον αφορά την Κριμαία, η οποία με δημοψήφισμα αποφάσισε τον Μάρτιο την προσάρτησή της στη Ρωσία.

Ζήτησε από τη Μόσχα «να επιβεβαιώσει ότι η Κριμαία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας και να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τη χερσόνησο.

Στη Μόσχα όμως, τουπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επέκρινε και την Τετάρτη τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι εγκρίνει «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού».

Δικαιολογώντας τη στρατιωτική επέμβαση που διέταξε η ουκρανική κυβέρνηση εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στην ανατολική Ουκρανία, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έναν πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου η Μόσχα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να προσέξει «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της του Κιέβου».

Καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ ότι ασκούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, η Μόσχα κατηγόρησε επίσης την Ουάσινγκτον ότι «υπερασπίστηκε την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Κιέβου ως μια λαϊκή εξέγερση, ενώ επικρίνει τις διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία ως τρομοκρατία».