«Η λιτότητα των Βρυξελλών είναι ένα λάθος, ας επιβάλουμε με την ψήφο μας μια νέα ανάπτυξη». Ηταν ένα από τα τελευταία tweets που έστειλε ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς λίγο πριν εκλεγεί, χθες το βράδυ, από το εθνικό συμβούλιο των Σοσιαλιστών πρώτος γραμματέας του κόμματος, στη θέση του Αρλέμ Ντεζίρ, ο οποίος απομακρύνθηκε ευσχήμως μετά την ιστορική ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές αναλαμβάνοντας στην κυβέρνηση Βαλς υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αν οι γάλλοι Σοσιαλιστές είναι πράγματι… «η στάνη με τα κωματώδη πρόβατα» για την οποία έκανε πρόσφατα λόγο ο (Σοσιαλιστής) Ανρί Εμανουελί, τότε ο 63χρονος «Καμπά» με την ελληνική καταγωγή ίσως είναι πραγματικά η καταλληλότερη επιλογή για να τους ξυπνήσει, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος υπόσχεται ένα «κόμμα μάχης», κατά τα πρότυπα της «κυβέρνησης μάχης» του Μανουέλ Βαλς.

Η ιστορία του Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς περιλαμβάνει αρκετές πτώσεις –κατά έναν περίεργο τρόπο, όμως, ο ίδιος πάντα κατάφερνε τελικά να προσγειωθεί όρθιος, «λίγο σαν γάτα, λίγο σαν ακροβάτης της μοίρας του», όπως σχολιάζει η «Λιμπερασιόν».

ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ. «Οι Καμπαντελήδες είναι από τη Μυτιλήνη. Μετανάστευση τύπου «Αμέρικα, Αμέρικα». Στάση στο Παρίσι. Ο παππούς είναι αδαμαντουργός, αναζητεί την τύχη του στην Αφρική. Ο πατέρας θα κάνει μια ζωή γλεντζέ. Τον θυμούνται σαν «έναν φοβερό μποξέρ που λάτρευε τον χορό». Επί Κατοχής, η αντίστασή του συνίσταται στο άνοιγμα μιας παράνομης ντισκοτέκ. Το κυνήγι του θησαυρού στον Καναδά καταλήγει σε διαζύγιο. Μητέρα και παιδιά επιστρέφουν άφραγκοι. Αρχηγός της οικογένειας γίνεται η Ιβέτ». Η Ιβέτ είναι από την Πικαρδία, «σοβαρός άνθρωπος», πιάνει δουλειά στην Τράπεζα της Γαλλίας, ξαναπαντρεύεται έναν διευθυντή μεταφορών, γκολικό όπως εκείνη.

Οκτώ χρόνων παιδί, στον Καναδά, ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς σκύβει από το παράθυρο του σπιτιού του, η σήτα υποχωρεί, ο ίδιος πέφτει από τον τέταρτο όροφο, προσγειώνεται στην οροφή ενός αυτοκινήτου –και σηκώνεται όρθιος. Την επομένη, μιλούν για αυτό(ν) οι εφημερίδες. «Είδατε, και το πρώτο κομμάτι για μένα για πτώση μιλούσε» θα αστειευτεί αργότερα. Επιστρέφοντας στο Παρίσι, στο σχολείο, του δένουν το αριστερό χέρι πίσω από την πλάτη ώστε να μάθει να γράφει με το δεξί. Μια δυσλεξία θα ταλαιπωρήσει αυτόν τον «καταπιεσμένο αριστερόχειρα» για χρόνια –η στράτευσή του όμως ήταν εξαρχής αριστερή.

Ο «ΚΩΣΤΑΣ». Είκοσι χρόνων, φοιτητής Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Παρίσι, προσχωρεί στη νεολαία της τροτσκικής Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης με το ψευδώνυμο «Κώστας» –αναφορά στον έλληνα μαρξιστή φιλόσοφο Κώστα Αξελό. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα θα προσχωρήσει το 1986, μαζί με 450 ακόμα πρώην τροτσκιστές. Βουλευτής εκλέγεται για πρώτη φορά το 1988. Το 1990, λανσάρει την ακτιβιστική οργάνωση Μανιφέστο εναντίον του Εθνικού Μετώπου, αναπτύσσει τη στρατηγική της «δημοκρατικής παρενόχλησης»: καμία εκδήλωση της Ακροδεξιάς χωρίς μαζική κινητοποίηση όλης της Αριστεράς. Στηρίζει πρώτα τον Φρανσουά Μιτεράν, κατόπιν τον Λιονέλ Ζοσπέν, κατόπιν τον Ντομινίκ Στρος-Καν –ήταν για χρόνια «πρώτος υπαρχηγός» του. Επειτα από τη θεαματική πτώση του DSK θα προσφέρει τη στήριξή του στη Μαρτίν Ομπρί, μετά στον Φρανσουά Ολάντ.

ΠΟΣΟΣΤΟ 67,12%. Την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος την επιθυμούσε χρόνια: το 1997, ο Λιονέλ Ζοσπέν, νέος πρωθυπουργός τότε, προτίμησε αντ’ αυτού τον «πιο μετρημένο» Φρανσουά Ολάντ κρίνοντας πως «δεν μπορούσε να τον ελέγξει». Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 2012, οι «τενόροι» του κόμματος προτίμησαν τον Αρλέμ Ντεζίρ και ο Καμπαντελίς αρκέστηκε στη θέση του εθνικού γραμματέα για την Ευρώπη –και από τον Οκτώβριο του 2012, του αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Μέχρι χθες, που εξελέγη επικεφαλής με ποσοστό 67,12%. Είχε άλλωστε την επίσημη στήριξη και του Ολάντ και του Βαλς και μόνον έναν «αντάρτη» αντίπαλο, από τη δυσαρεστημένη για την απουσία οποιασδήποτε συζήτησης με τη βάση αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών. Χαρακτηρίζεται «άνθρωπος με γλώσσα που σπάει κόκαλα», ένας πολιτικός που δεν διστάζει να χτυπήσει με τις δηλώσεις του την Ανγκελα Μέρκελ (είχε ευχηθεί την ήττα της στις περσινές εκλογές) ή και το ίδιο του το κόμμα. Είναι πάντως, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος, «προσωρινός πρώτος γραμματέας» –μέχρι το επόμενο συνέδριο των γάλλων Σοσιαλιστών, το φθινόπωρο του 2015.
Πρώτα η ενότητα

Για την ενότητα του κόμματος υποσχέθηκε να εργασθεί ο Καμπαντελίς, προτείνοντας μια «γενική συνέλευση των Σοσιαλιστών» κατά την οποία «θα συζητηθεί ο πολιτικός προσανατολισμός» και θα «αναδιατυπωθεί το σχέδιό» τους.

Δύο καταδίκες για… αργομισθίες

Το 2000, στο πλαίσιο της υπόθεσης Agos (εταιρεία διαχείρισης κέντρων φιλοξενίας μεταναστών), ο Καμπαντελίς καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 15.000 ευρώ κατηγορούμενος ότι έλαβε μεταξύ 1993 και 1995 67.000 ευρώ ως αργομισθία. Εξι χρόνια αργότερα, στο πλαίσιο της υπόθεσης MNEF (Εθνική Αλληλασφάλεια Φοιτητών Γαλλίας), καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή και 20.000 ευρώ πρόστιμο κατηγορούμενος ότι εισέπραξε μεταξύ 1991 και 1995 αργομισθία 94.000 ευρώ ως «κοινωνιολόγος».