Πολλές χιλιάδες Ιταλοί κατέβηκαν στους δρόμους το Σάββατο στη Ρώμη, σε μια μεγάλη αλλά και επεισοδιακή όπως αποδείχθηκε διαδήλωση κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης Ρέντσι.

Ωστόσο οι δρόμοι της Αιώνιας Πόλης βάφτηκαν στο αίμα: Η περίφημη Βία Βένετο που βρίσκεται κοντά στα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να διασπάσουν τους συγκεντρωμένους κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Οπως ανέφεραν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεκάδες ήταν οι τραυματίες, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε τουλάχιστον εξι προσαγωγές ατόμων. Ένας διαδηλωτής έχασε το χέρι του από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού.

Διαδηλώσεις και στο Παρίσι

Μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συγκλόνισαν το Σάββατο και το Παρίσι όπου τουλάχιστον 25.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαμαρτυρήθηκαν επίσης για τα μέτρα λιτότητας.

Την ίδια ώρα στο ναδίρ βρίσκεται η δημοτικότητα του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με το μηνιαίο βαρόμετρο που δημοσιεύει η Journal du Dimanche μόλις το 2% των ερωτηθέντων είναι πολύ ικανοποιημένοι από τον Ολάντ. Το 16% δηλώνει μάλλον ικανοποιημένο», και αυτό στέλνει τη δημοτικότητα του γάλλου προέδρου, μόλις στο 18%. Την ίδια στιγμή το 44% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι «μάλλον δυσαρεστημένοι» και το 38% «πολύ δυσαρεστημένοι».

Αντιθέτως, ιδιαίτερα δημοφιλής αποδεικνύεται ο νέος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, η δημοτικότητα του οποίου βρίσκεται στο 58% και είναι ο πιο δημοφιλής επικεφαλής της κυβέρνησης στην αρχή της θητείας του, σε σχέση με προηγούμενους όπως ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν ή ο Λοραν Φαμπιούς.