Φωτιές άναψε μέσω twitter, ακόμα μία φορά, στον Φρανσουά Ολάντ η Βαλερί Τριερβελέρ και ας μην έχει μεσολαβήσει μία αιωνιότητα και ένας χωρισμός από τότε που έστειλε ένα tweet στήριξης στον αντίπαλο της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 προκαλώντας σάλο.

Ο γάλλος πρόεδρος μετέβη χθες στο Μεξικό για επίσημη επίσκεψη, με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο κρατών έπειτα από τη διπλωματική κρίση που είχε προκαλέσει η επταετής φυλάκιση, με την κατηγορία των απαγωγών, σε μεξικανική φυλακή της γαλλίδας Φλοράνς Κασέ. Με την Κασέ ελεύθερη πια από πέρυσι και μάλιστα κατά την πεντηκοστή επέτειο της θριαμβευτικής επίσκεψης του Ντε Γκολ στο Μεξικό, ο Ολάντ είχε προγραμματίσει να υπογράψει με τον μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο 30 συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της αεροναυπηγικής, των υποδομών, της ασφάλειας και της ενέργειας. Δεν είχε προγραμματίσει να επιβάλει στην ατζέντα του η πρώην σύντροφός του την υπόθεση της Μοντ Βερσινί, γαλλίδας υπηκόου που κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της και πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας του Μεξικού, θείου και πολιτικού μέντορα του Νιέτο, Αρτούρο Μοντιέλ, ότι κρατά παράνομα στο Μεξικό τα τρία μικρά παιδιά τους.

«Στηρίζω τη Μοντ Βερσινί που δεν έχει δει τα παιδιά της εδώ και 847 ημέρες… Ας τη βοηθήσουμε. Η γαλλική διπλωματία πρέπει να δράσει» διαμήνυσε χθες στο twitter η Τριερβελέρ. Λίγο νωρίτερα, η Βερσινί με tweet της είχε ικετεύσει για βοήθεια τόσο τον Ολάντ όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, που τον συνοδεύει. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη από την υποστήριξη της Βαλερί Τριερβελέρ, είναι πολύτιμη για μένα» δήλωσε αργότερα στο γαλλικό ραδιόφωνο, διευκρινίζοντας ότι η Βαλερί την είχε δεχθεί ως Πρώτη Κυρία δύο φορές στο Ελιζέ και της είχε πει πως θα προσπαθούσε να συνοδεύσει τον γάλλο πρόεδρο σε αυτή την επίσκεψή του στο Μεξικό. Βερσινί και Μοντιέλ είχαν παντρευτεί το 2002 και χώρισαν το 2007. Την κηδεμονία των παιδιών είχε αναλάβει η μητέρα, τα παιδιά επέστρεφαν στο Μεξικό για να δουν τον πατέρα τους στις διακοπές. Από τον Δεκέμβριο του 2011, όμως, η Βερσινί δεν τα έχει ξαναδεί. Ενα πραγματικό πρόβλημα το οποίο όμως ο Ολάντ μάλλον θα προτιμούσε να αποφύγει σε αυτή την επίσημη επίσκεψή του.

Ισως τουλάχιστον, δεδομένου ότι βρίσκεται στο Μεξικό, οι επιτελείς του να μη θεώρησαν ότι υπάρχει λόγος να τον ενημερώσουν για ένα σχόλιο που έκανε στη «Νιου Γιορκ Ποστ» η Κάρλα Μπρούνι, με αφορμή την πρώτη σόλο συναυλία της στη Νέα Υόρκη. Οταν ρωτήθηκε για τη σχέση του Ολάντ με τη Ζιλί Γκαγέ η Μπρούνι, που αρχικά είχε καταδικάσει μετά βδελυγμίας το «Κλόουζερ» για την αποκάλυψη της σχέσης και τον όλο τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, δήλωσε τα εξής: «Λένε, «ω, είναι η ιδιωτική μου ζωή». Πρόκειται όμως για δημόσιο χρήμα, έτσι δεν είναι; Αρα, δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό ζήτημα».