Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Μαρία Μίλερ παραιτήθηκε την Τετάρτη από την κυβέρνηση έπειτα από τα πυρά που δέχθηκε σχετικά με τη βουλευτική αποζημίωση που έχει λάβει.

Η παραίτησή της θεωρείται πλήγμα για την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η Μαρία Μίλερ αντικαταστάθηκε από τον 44χρονο υφυπουργό Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Ανεξάρτητη έρευνα είχε καταλήξει τον Φεβρουάριο στο συμπέρασμα ότι η Μαρία Μίλερ έπρεπε να επιστρέψει 45.000 λίρες (55.000 ευρώ) στο βρετανικό Δημόσιο από αποζημιώσεις που είχε λάβει τις οποίες χρησιμοποιήσε για να καλύψει τα έξοδα ενός σπιτιού της στο Ουίμπλεντον, συνοικία του νοτιοδυτικού Λονδίνου, στο οποίο έμεναν οι γονείς της.

Μια επιτροπή αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από συντηρητικούς κοινοβουλευτικούς, είχε μειώσει στις 3 Απριλίου το ποσό που έπρεπε να επιστρέψει η Μίλερ στις 5.800 λίρες (7.000 ευρώ).

Αυτή η πολύ μεγάλη μείωση του προς επιστροφή ποσού προκάλεσε οργή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ η υπουργός επικρίθηκε επίσης δριμύτατα επειδή η ομιλία της ενώπιον των βουλευτών για να δικαιολογηθεί διήρκεσε μόλις 32 δευτερόλεπτα.

Περίπου 180.000 Βρετανοί υπέγραψαν αίτηση με την οποία ζητούσαν την παραίτησή της σε περίπτωση που δεν επέστρεφε τις αποζημιώσεις που είχε λάβει χωρίς να πρέπει.

Σε επιστολή της προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η υπουργός δικαιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως η πολεμική, η οποία συνεχίζεται εδώ και έξι ημέρες «αποσπά την προσοχή από το ουσιαστικό έργο που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη «λύπη» του για την παραίτηση. Ωστόσο, παρά τη στήριξη που δεν έπαψε να παρέχει στην υπουργό του, η υπόθεση είχε φέρει σε δύσκολη θέση τη βρετανική κυβέρνηση, λιγότερο από ενάμισι μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Κατά την περίοδο 2009-2010, οι βρετανοί βουλευτές είχαν πληγεί από ένα ηχηρό σκάνδαλο κατάχρησης αποζημιώσεων για βουλευτικά έξοδα.

Ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ υπογράμμισε πως η υπόθεση της Μαρία Μίλερ πρέπει να αποτελέσει «προειδοποίηση» για την πολιτική τάξη, καθώς το ζήτημα των αποζημιώσεων των βουλευτών παραμένει πολύ ευαίσθητο για την κοινή γνώμη.

Η Μαρία Μίλερ, η οποία είχε αναλάβει να εκπονήσει ένα σύστημα κανονιστικής ρύθμισης του Τύπου μετά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών από την εφημερίδα News of the World που έχει πλέον κλείσει, υπογραμμίζει στην επιστολή της πως η αποστολή αυτή θα είναι «πάντα αμφιλεγόμενη για τον Τύπο».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη της, αρνήθηκε πάντως να δηλώσει θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών» εκ μέρους των μέσων ενημέρωσης, όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές της.

«Αναλαμβάνω κάθε ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Αποδέχομαι πλήρως τα συμπεράσματα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, περί αυτού πρόκειται» διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με σχολιαστές, πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών δεν βγήκαν να υποστηρίξουν την Μίλερ επειδή δεν τους άρεσε ο ρόλος της στη θέσπιση του νόμου σχετικά με τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα.