Οι Σλοβάκοι καλούνται ξανά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι ο νυν πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο και ο πολυεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Αντρέι Κίσκα.

Ο 49χρονος Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 15 Μαρτίου συγκεντρώνοντας ποσοστό 28% μεταξύ 14 αντιπάλων. Ο Κίσκα, 51 ετών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 24%.

Καμία δημοσκόπηση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τον δεύτερο γύρο του Σαββάτου, στον οποίο οι δύο υποψήφιοι αναμένεται ότι θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Γκριγκόρι Μεσεζνίκοφ.

«Ο Κίσκα μπορεί να προσελκύσει τους υποστηρικτές των υποψηφίων που απέτυχαν στον πρώτο γύρο, εξασφαλίζοντας έτσι τις ψήφους διαμαρτυρίας ενώ ο Φίτσο υπολογίζει κυρίως στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματός του, του Smer-SD», σημείωσε ο αναλυτής.

Στην περίπτωση νίκης του Φίτσο στις προεδρικές εκλογές το κόμμα του θα ελέγχει ταυτόχρονα την προεδρία, το κοινοβούλιο (με 83 έδρες σε σύνολο 150 από τις βουλευτικές εκλογές του 2012) και την κυβέρνηση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στη Σλοβακία από το 1993, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε η χώρα.

Ο Φίτσο έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο χάρη στην πολιτική κατά της λιτότητας που ακολουθεί. Από την πλευρά του ο Κίσκα, που θεωρείται κεντρώος χωρίς κομματική στήριξη, είναι «αρχάριος» στην πολιτική αρένα και προβάλει κυρίως την εικόνα του ευεργέτη ο οποίος έχει παραμείνει αλώβητος από τις κατηγορίες για διαφθορά.

Πριν από τον δεύτερο γύρο το επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας μετατοπίστηκε στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των δύο αντιπάλων. Το θέμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο» σε μια χώρα το 60% των κατοίκων της οποίας δηλώνουν πιστοί Καθολικοί. Ο Φίτσο, επισημαίνοντας ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια Καθολικών, δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Κίσκα ότι πρόσκειται στους Σαϊεντολόγους. Τον χαρακτήρισε μάλιστα «τοκογλύφο» λόγω της δραστηριοποίησής του σε εταιρείες μικροεπενδύσεων τις οποίες ίδρυσε τη δεκαετία του 1990. Το 2005 πούλησε το μερίδιό του και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη φιλανθρωπία. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε κατηγορηματικά και τις δύο κατηγορίες.

Στην περίπτωση που κερδίσει στον δεύτερο γύρο ο Κίσκα θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της Σλοβακίας χωρίς κομμουνιστικό παρελθόν από το 1993.

Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί στις 15 Ιουνίου, όταν λήξει η δεύτερη πενταετής θητεία του απερχόμενου προέδρου Ιβάν Γκασπάροβιτς.

Η Σλοβακία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και της ευρωζώνης από το 2009. Συνορεύει στα ανατολικά με την Ουκρανία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.