Από «μουσική ανηδονία» πάσχει έως και το 5% του πληθυσμού, στο οποίο δεν αρέσει κανένα είδος μουσικής γιατί παρουσιάζει δυσλειτουργία στα κέντρα του εγκεφάλου τα οποία επεξεργάζονται τη μουσική καισχετίζονται με τα συναισθήματα.

Αν λοιπόν σας κάνει εντύπωση γιατί κάποιοι μένουν ασυγκίνητοι στο άκουσμα του αγαπημένου σας τραγουδιού ή δεν κουνούν ούτε το… μικρό τους δακτυλάκι την ώρα που ένας καταπληκτικός DJ έχει αναλάβει τα «ντεξ», σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι βιολογικά ανίκανος να αισθανθεί το ίδιο με εσάς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης που υπέβαλαν ερωτήματα σχετικά με την απόλαυση της μουσικής και τη σχέση τους με αυτήν σε χιλιάδες φοιτητές της Ισπανίας.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις απαντήσεις τους και τις αντιδράσεις του σώματος την ώρα που άκουγαν γνωστά κομμάτια από τον Βιβάλντι ώς τους Σάιμον και Γκαρφάνκελ. Οι παλμοί της καρδιάς και η εφίδρωση φανερώνουν τη συναισθηματική απόκριση του ατόμου. Οι λάτρεις της μουσικής είχαν σαφώς αυξημένα επίπεδα και των δύο, ενώ η ομάδα των «ανηδονικών» δεν παρουσίασε ούτε ίχνος αλλαγής.

«Σαφώς και αντιδρούμε διαφορετικά στα είδη της μουσικής που μας αρέσουν και σε αυτά που δεν μας αρέσουν, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα δεν είχε καμία αντίδραση σε κανένα είδος μουσικής» λέει ο Γιόζεπ Μάρκο-Πολαρές που έγραψε την παρουσίαση της μελέτης.

Καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ιδιαιτέρως εντυπωσιακά, οι επιστήμονες θα τη συνεχίσουν με τη χρήση λειτουργικών μαγνητικών τομογράφων, για να μελετήσουν καλύτερα τις διαφορές στον εγκέφαλο των εθελοντών την ώρα που ακούνε μουσική.