Είναι παντού το θέμα συζήτησης –σε συναντήσεις, στα chat rooms, στις παρέες, στα τηλεοπτικά στούντιο όλου του κόσμου: πώς και γιατί ένα σύγχρονο επιβατικό αεροσκάφος εξαφανίζεται χωρίς ίχνος; Μαζί με τις προβλεπόμενες θεωρίες για UFO προέκυψε και η θεωρία –μεταξύ αστείου και σοβαρού –ότι η διάσημη τηλεοπτική σειρά «Lost» ετοιμάζει μυστικά μια νέα σεζόν. Στα fora του Διαδικτύου όπου συνομιλούν πιλότοι και ειδικοί της αεροπλοΐας γίνονται πιο λεπτομερείς συζητήσεις για τις τεχνικές πιθανότητες, όπως η ξαφνική αποσυμπίεση ή μια ξαφνική συνολική ηλεκτρική βλάβη και για το πώς μπορεί να κλείσει ο transponder, το μηχάνημα που δίνει τη θέση του αεροσκάφους. Ομως ακόμα και οι πλέον ενημερωμένοι έφθασαν σε αδιέξοδο.

Πέρα από την πιθανότητα της ανθρώπινης τραγωδίας στο τέλος αυτής της ιστορίας, εκείνο που αναζωπυρώνει τις φήμες είναι το κενό των γεγονότων. «Βασικό συστατικό της δημιουργίας και της μετάδοσης φημών είναι η αβεβαιότητα», παρατηρεί ο Νίκολας Ντιφόνζο, κοινωνικός ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ρότσεστερ. Και φυσικά υπάρχει η αίσθηση του διαρκούς κινδύνου. «Οτιδήποτε υπονοεί ότι μπορεί να είμαστε λιγότερο ασφαλείς ή μας απειλεί προκαλεί το ενδιαφέρον μας» εξηγεί ο καθηγητής. Προσθέτει όμως ότι το βασικό είναι το μυστήριο, που επιτρέπει στον καθένα να παίξει τον ντετέκτιβ.

Τόση αβεβαιότητα επιτρέπει στον καθένα να λέει ό,τι θέλει. Το CNN κάλεσε τον έμπειρο Νταν Ράδερ που δήλωσε: «Δεν αποκλείω τίποτα». Ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ, ερευνητής των θαλασσών, που εντόπισε και τον «Τιτανικό», περιέγραψε τα ισχυρά ρεύματα του Κόλπου της Ταϊλάνδης και αναρωτήθηκε εάν η πτήση συνέχισε την πορεία της στον Ινδικό Ωκεανό. Το συντηρητικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News στήριξε περισσότερο το τρομοκρατικό σενάριο ενώ στην Κίνα κυβερνητικοί αξιωματούχοι θέλησαν να σταματήσουν τις υποθέσεις περί τρομοκρατίας καθώς εξέφρασαν ανησυχία για τον χειρισμό της έρευνας από τους Μαλαισιανούς. Οι δραστήριοι μπλόγκερ της Κίνας υπέθεσαν ότι ο μαλαισιανός στρατός κατέρριψε κατά λάθος το αεροσκάφος αφότου άλλαξε πορεία, και μετά προσπάθησε να καλύψει την πράξη αυτή. Στο Ιράν, μετά την είδηση ότι δύο ιρανοί επιβάτες είχαν χρησιμοποιήσει πλαστά διαβατήρια, ένας βουλευτής ισχυρίστηκε ότι το όλο επεισόδιο αποτελεί μορφή ψυχολογικού πολέμου από τις ΗΠΑ «για να σαμποτάρουν την σχέση του Ιράν με την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία».