Η δήλωση του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ήταν παράνομος, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στη Σερβία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβαν Μρκιτς επεσήμανε πως ο Σρέντερ είπε «αυτό που ήταν σε όλους γνωστό», αλλά «η δήλωσή του ήρθε λίγο καθυστερημένα», όπως προσέθεσε με νόημα.

«Εμείς πάντοτε υποστηρίζαμε ότι το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ισχύ τους» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Μιλώντας την Κυριακή σε ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα Die Zeit στο Αμβούργο με θέμα την κρίση στην Ουκρανία και στην Κριμαία, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, παραδέχτηκε πως οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας το 1999 συνιστούσαν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προειδοποίησε όσους τώρα «κουνάνε το δάχτυλο στη Ρωσία».

«Αυτό που συμβαίνει στην Κριμαία είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως παραβίαση ήταν και ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας. Εμείς (η Γερμανία) μαζί με το ΝΑΤΟ στείλαμε τα αεροσκάφη στη Σερβία για να βομβαρδίσουν ένα κυρίαρχο κράτος, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας.

«Για αυτόν τον λόγο», συμπλήρωσε ο Γέρχαρντ Σρέντερ, «θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι σήμερα “κουνάνε το δάχτυλο” στη Ρωσία» αφού, όπως είπε, «και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ».