Ενας νέος Ψυχρός Πόλεμος απειλεί πλέον ανοικτά την Ευρώπη, με τη Ρωσία να έχει καταλάβει –όπως αναγνώρισε επίσημα και η Ουάσιγκτον –τον «πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο» της Κριμαίας, τη Δύση να γνωρίζει ότι τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική ισχύ είναι πολύ περιορισμένα και τον πόλεμο νεύρων να μαίνεται ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η ΕΕ απειλούν τη Ρωσία με διπλωματική και οικονομική απομόνωση αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να την αποθαρρύνουν σε εκείνο που φοβούνται πολλοί: ότι αφού μετέτρεψε την Κριμαία σε προτεκτοράτο, η Μόσχα ίσως επιχειρήσει να καταλάβει στρατιωτικά και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, επικαλούμενη ακόμα μία φορά την ανάγκη προστασίας των ρωσόφωνων πολιτών.

ΑΠΟΒΑΣΗ. Αργά χθες το βράδυ, ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ακόμα περισσότεροι ρώσοι στρατιώτες είχαν αρχίσει να φτάνουν με φεριμπότ στην Κριμαία μέσω των στενών του Κερτς, ενώ από νωρίτερα οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τον τερματικό σταθμό του φεριμπότ στο ουκρανικό λιμάνι Κερτς, μόλις 20 χιλιόμετρα απόσταση από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης. Ρώσοι στρατιώτες ήλεγχαν πια τα μεθοριακά περάσματα στην Κριμαία καθώς και όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ιδιαίτερο πλήγμα αποτέλεσε για το Κίεβο η αυτομόληση του νεοδιορισθέντος αρχηγού του Ναυτικού Ντένις Μπερεζόφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε την Κυριακή στην τηλεόραση προκειμένου να δηλώσει πίστη στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία κυβέρνηση της Κριμαίας –για να παυτεί κατόπιν από το πόστο του και να κατηγορηθεί για εθνική προδοσία. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», παρά τις εκκλήσεις που απηύθυνε ο Μπερεζόφσκι χθες στη Σεβαστούπολη στους αξιωματικούς του ουκρανικού Ναυτικού να τον ακολουθήσουν, εκείνοι στη συντριπτική πλειονότητά τους αρνήθηκαν.

Πληροφορίες που μιλούσαν για τελεσίγραφο προς τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν έως τις πέντε σήμερα το πρωί διαψεύστηκαν στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη πιέζουν τη Μόσχα να αποδεχθεί μια διεθνή διαμεσολάβηση, ενδεχομένως υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ, προκειμένου να επιτευχθεί στην Ουκρανία μία διευθέτηση αποδεκτή από όλους τους πολίτες της χώρας. Από τη Γενεύη όπου βρέθηκε χθες, ο Λαβρόφ δήλωσε αιφνιδίως πως η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει στη συμφωνία την οποία είχε υπογράψει την 21η Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς –αλλά όχι η Μόσχα –με στόχο την επίλυση της κρίσης. «Αντί για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποσχέθηκαν», κατήγγειλε, «έχει δημιουργηθεί μια κυβέρνηση των νικητών». Η κινητικότητα στο διπλωματικό μέτωπο είναι φρενήρης. Εκτακτη σύνοδο συγκαλεί σήμερα το ΝΑΤΟ κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει συγκληθεί στις Βρυξέλλες για μεθαύριο Πέμπτη, έπειτα από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ομπάμα είχε το Σάββατο ενενηντάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν, ο αντιπρόεδρός του Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στη Μαδρίτη με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κέρι αναμενόταν να φτάσει μέσα στη νύχτα στο Κίεβο. Αργά χθες ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Μόσχα ότι βρίσκεται «στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» και την κάλεσε να αλλάξει πορεία. Αίσθηση όμως προκάλεσε δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» που θέλει την Μέρκελ να εξέφρασε στον Ομπάμα, έπειτα από δική της συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο, την εκτίμηση πως ο Πούτιν δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και «βρίσκεται σε έναν άλλο κόσμο». Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα εκπρόσωπος της καγκελαρίας ουσιαστικά το επιβεβαίωσε, δηλώνοντας απλώς πως το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε η Μέρκελ με τον Ομπάμα είναι «εμπιστευτικό».

Φόβοι για την τιμή του αερίου

Κίνδυνος ανατιμήσεων για το φυσικό αέριο διαγράφεται πανευρωπαϊκά από την ουκρανική κρίση, καθώς ήδη οι τιμές του στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με τις επιπτώσεις της κρίσης στην τιμή του πετρελαίου, με το οποίο είναι συνδεδεμένη η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom.