Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της τελικής επίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας τα ξημερώματα της Τετάρτης στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν), την αποκαλούμενη από τους διαδηλωτές και «Μέκκα της διαμαρτυρίας» στο κέντρο του Κιέβου.

«Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Μαϊντάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Σβιέτοσλαβ Χανένκο, επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης.

Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές συγκρούσεις των αστυνομικών δυνάμεων με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου ξεπερνά πλέον τους 18 σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές από το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των τραυματιών είναι μεγαλύτερος από 1.000 άτομα, ένα νούμερο που είναι διπλά μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την αντιπολίτευση η καθηγήτρια ιατρικής Όλγα Μπογκομόλετς που χαρακτήρισε «σοκαριστικό» τον ρυθμό με τον οποίο φτάνουν στα νοσοκομεία οι τραυματίες.

Μεταξύ των νεκρών είναι επτά αστυνομικοί, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έντεκα είναι οι νεκροί μεταξύ των διαδηλωτών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας.

Οι ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα, αναφέρει ότι ο αριθμός των τραυματιών δεν ξεπερνά τους 500 εκ των οποίων 300 είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από τους δρόμους του Κιέβου, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, αργά το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε «τη σοβαρή ανησυχία του για την κρίση στους δρόμους του Κιέβου» και «κάλεσε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να επιδείξει τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση ».

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τη βία, από όπου και αν προέρχεται , αλλά «η κυβέρνηση, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση» προστίθεται στη λεπτομερή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας «ο αντιπρόεδρος τόνισε την επείγουσα ανάγκη του άμεσου διαλόγου με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί (η κυβέρνηση) στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών και να αναπτυχθούν σοβαρές προτάσεις για πολιτικές μεταρρυθμίσεις».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην υποστήριξη των προσπαθειών για την προώθηση μιας ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, κατά τρόπο που θα «αντανακλά τη βούληση και τις προσδοκίες του ουκρανικού λαού».

Νωρίτερα, στην κορύφωση των συγκρούσεων διαδηλωτών-Αστυνομίας, ξέσπασε πυρκαγιά στο 9οροφο κτίριο που χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και εκατοντάδες άνθρωποι ζητούσαν βοήθεια για να ξεφύγουν από τα τμήματα που τυλίχτηκαν στις φλόγες ή πνίγηκαν στους καπνούς.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας, είχαν ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε αρχικά έφοδο στην πλατεία, χρησιμοποιώντας αντλίες νερού, ενώ οι διαδηλωτές απάντησαν με βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και πέτρες.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία Ανεξαρτησίας κάηκαν. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας να τους προσεγγίσουν, κάτι που κατάφεραν για αρκετές ώρες.

Οι διαδηλωτές, μερικοί από αυτούς οπλισμένοι με ρόπαλα και φορώντας κράνη και «πανοπλίες», αντιστέκονταν πίσω από φλεγόμενα οδοφράγματα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές. Οι φωτιές έδιναν εικόνα κόλασης στις συγκρούσεις.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, που η Αστυνομία έκανε την τελική έφοδο, στην προσπάθειά της να εκκαθαρίσει την πλατεία, χιλιάδες διαδηλωτές άκουγαν ομιλίες από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας.

Ηταν η στιγμή, που η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ εναντίον τους για να τα αποκρούσουν.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο ίδιος δήλωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης ότι «υποχρεώθηκε» να εγκαταλείψει τις συνομιλίες επειδή ο πρόεδρος απαιτούσε να εγκαταλείψουν οι αντικαθεστωτικοί την πλατεία Ανεξαρτησίας και αρνιόταν να σταματήσει την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών.

«Δυστυχώς, δεν έχω φέρει τίποτα καλό από τις συνομιλίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα Ukrainska Pravda.

Ωστόσο, δεν έγινε σαφές αν συνεχίζονταν οι συνομιλίες μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των δύο άλλων ηγετών της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ανακοίνωση των αρχών ασφαλείας ότι «για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή, προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές» ποινές σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες.

«Η γενική εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολή των πιο σκληρών ποινών σε βάρος εκείνων που πυροδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, εκείνων που τις οργάνωσαν και εκείνων που τις καθοδήγησαν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας, καλώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει».

Ταυτόχρονα, εκτός της πόλης Λβίβ στα δυτικά της χώρας όπου οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης και στο αρχηγείο της τοπικής Αστυνομίας επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην γειτονική πόλη Τέρνοπιλ όπου διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ επίσης στο κτίριο του περιφερειακού αρχηγείου της Αστυνομίας το οποίο έπιασε φωτιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ασφαλείας.

Στο Ιβάνο-Φρανκιβσκ, επίσης στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου 50 διαδηλωτές με κουκούλες εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την «έφοδο στα δημόσια κτίρια », η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ουκρανικής Αστυνομίας.